maart 4, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amazon overtreft Zalando en Wehkamp in Nederlandse top e-commerce

Amazon krijgt voet aan de grond in de top van de Nederlandse e-commerce. Het overtreft Zalando en Wehkamp op de 4e plaats. Bol.com blijft nummer 1. Elektronicawinkel Coolblue is voor het eerst in jaren niet de op één na grootste online verkoper van Nederland. Albert Heijn passeert de winkel met slechts 30 miljoen euro.

Het Nederlandse tijdschrift Twinkle publiceert vandaag haar 14e jaarlijkse ranglijst van de grootste spelers in de Nederlandse e-commerce. Online marktplaats Bol.com blijft koploper. Vorig jaar sloot Albert Heijn aan op nummer 2. Nu verslaat de supermarkt voor het eerst in jaren elektronicaretailer Coolblue. Amazon klimt snel omhoog en nadert de top 3.

Albert Heijn wint met 30 miljoen euro

De grootste Nederlandse retailers zagen hun omzet in 2021 met 27,5 procent groeien. Daarmee blijft de top van de Nederlandse e-commerce groeien, zij het in een langzamer tempo dan in recordjaar 2020. In het jaar van de pandemie groeide hun omzet maar liefst 45 procent.

Bol.com en Albert Heijn zijn de grootste online verkopers.

Coolblue overtrof vorig jaar Albert Heijn amper, maar nu leidt de supermarkt met ‘slechts’ 30 miljoen euro omzet. Daarmee is Coolblue voor het eerst in vijf jaar niet de op één na grootste online retailer van Nederland.

Amazon nadert top 3

Amazon klimt twee posities naar de 4e plaats. De omzet van de e-commercegigant is dit jaar verdubbeld, van 500 miljoen euro naar 1 miljard euro. Dat betekent een omzetverschil van 500 miljoen euro met de top 3. Amazon is daarmee Zalando en Wehkamp voorbijgestreefd.

Amazon passeert Zalando en Wehkamp.

Andere bekende namen bovenaan de lijst zijn de bezorgdiensten Jumbo en Picnic. Nieuwkomer van vorig jaar HelloFresh en warenhuis Bijenkorf vallen buiten de top 10. In plaats daarvan bezetten Apple en Ikea de 9e en 10e plaats.

READ  De Hollandse nieuwe locatie in de binnenstad

Met name flash-bezorgdiensten Gorillas, Flink, Getir en Zapp maken hun debuut in de ranglijst. Alleen Gorilla’s (67e plaats) en Flink (85e plaats) slagen erin de top 100 binnen te komen.

Marktplaatsen zijn inbegrepen

Voor het eerst dit jaar bevat de ranglijst marktplaatsen, waardoor de lijst wordt uitgebreid van 250 naar 300 spelers. Voorheen maakten platforms alleen deel uit van de lijst als hun inkomsten voornamelijk werden gegenereerd door hun eigen verkopen.

Dit jaar worden de verkopen van derden ook geteld voor platforms.

Dit betekent dat verkopen door derden op Bol.com en Amazon worden meegeteld voor zowel de partnerverkoper als het platform. Een deel van de inkomsten telde daardoor dubbel. Twinkle magazine zegt op de hoogte te zijn, maar wel te willen melden waar transacties plaatsvinden. Hiermee komen eBay, AliExpress en Wish voor het eerst in de top 100.

Top 10 online winkels in Nederland

1 bol.com € 4,1 miljard
2 Albert Heijn €1,6 miljard
3 Coolblue €1,5 miljard
4 Amazone € 1 miljard
5 Zalando €915 miljoen
6 wehkamp €782 miljoen
7 Jumbo € 650 miljoen
8 Picknick €550 miljoen
9 Appel € 490 miljoen
10 Ikea € 470 miljoen