juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

6e verdachte aangehouden in onderzoek naar dood Nederlandse verslaggever

Opmerking

DEN HAAG, Nederland — De politie die onderzoek doet naar de moord op de prominente Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft een andere verdachte in Nederland gearresteerd, zeiden officieren van justitie woensdag.

De arrestatie van een 27-jarige man dinsdagavond in de zuidelijke stad Helmond brengt het aantal mensen dat ruim een ​​jaar geleden is aangehouden op verdenking van directe of indirecte betrokkenheid bij de moord op De Vries op zes.

Aanklagers zeiden in een verklaring dat de man, wiens naam niet in overeenstemming met de Nederlandse privacyrichtlijnen werd vrijgegeven, werd verdacht van deelname aan een criminele organisatie die werd betaald om gewelddadige aanslagen uit te voeren.

De Vries werd op 6 juli 2021 van dichtbij neergeschoten in een straat in het centrum van Amsterdam, kort nadat hij in een Nederlandse actualiteitenprogramma was verschenen. De campagneverslaggever en televisiepersoonlijkheid stierf negen dagen later op 64-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de schietpartij op een snelweg bij Den Haag zijn twee verdachten aangehouden. Aanklagers hebben gezegd dat het wapen waarmee De Vries is neergeschoten, werd gevonden in de auto van de mannen en vroegen de rechters om de twee te veroordelen voor moord en hen beiden te veroordelen tot levenslange gevangenisstraf.

Ontwikkelingen in het lopende onderzoek naar wie De Vries heeft laten vermoorden, waaronder de arrestaties eerder deze maand van drie andere verdachten, hebben de uitspraken in het proces tegen het paar vertraagd.

Aanklagers hebben niet publiekelijk geïdentificeerd wie volgens hen het bevel heeft gegeven om de verslaggever te vermoorden.

READ  Ook Nederlands voetbal wil arbeidsmigranten op WK Qatar eerlijk vergoeden

Voordat hij werd neergeschoten, diende De Vries als adviseur en vertrouweling van een getuige in het proces tegen de vermeende leider en andere leden van een misdaadbende die de politie omschreef als een ‘geoliede moordmachine’. De broer van de getuige en zijn advocaat werden vermoord.

De vermoedelijke bendeleider, Ridouan Taghi, werd in 2019 uitgeleverd aan Nederland vanuit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, en zit momenteel in hechtenis in afwachting van uitspraken in zijn moordproces. Hij is niet aangeklaagd voor de moord op De Vries.