februari 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zakkenrollers die zich richten op Nederlandse festivals; Mysteryland-bezoekers gewaarschuwd

Zakkenrollers slaan steeds vaker toe op grote evenementen en festivals, met name gericht op de telefoons van feestgangers, zei de politie vrijdag. Mensen die dit weekend naar Mysteryland gaan, moeten extra alert zijn, waarschuwde Rene Middag, projectleider Mobile Banditry bij de politie.

“Grote pieken zien we bij evenementen als Koningsdag en Prijs. In de dagen daarvoor kregen we zo’n 15 tot 20 meldingen van zakkenrollerij per dag. Op Koningsdag waren er 182 meldingen. Tijdens Pride zijn er meer dan 300 meldingen gedaan”, aldus Middag.

Volgens Middag zijn de boosdoeners vaak internationale bendes die zich richten op festivals en andere grote evenementen in heel Europa. “Uit arrestaties in binnen- en buitenland bleek dat er lijsten zijn van evenementen waarin deze groepen geïnteresseerd zijn. Daar hoort ook Mysteryland bij. Dus dit weekend hebben de zakkenrollers dat festival ook in het vizier.”

Middag adviseerde Mysterland en andere evenementbezoekers om apps te installeren zoals vind mijn apparaat of vind mijn iPhone. “Als je telefoon wordt gestolen, kun je hem nog steeds traceren. Dergelijke systemen hebben ons in staat gesteld verdachten te arresteren. Op een centraal punt halen de zakkenrollers de telefoons op. Daar zetten ze de apparaten uit en sturen ze naar het buitenland om daar te verkopen. In de eerste uren hebben we nog steeds een kans om de gestolen telefoons te traceren’, zei ze.

Bezoekers van het evenement moeten ook het IMEI-nummer van hun telefoon noteren, extra alert zijn op drukke plaatsen en hun telefoon of portemonnee niet in hun zak dragen.

READ  Bekijk de Nederlandse artiest Daniel De Boer die de liefde loslaat in de video 'Fly Away'