juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wingtech heeft de overname aangekondigd van de Britse chipmaker NWF via haar Nederlandse dochteronderneming

Wingtech heeft de overname aangekondigd van de Britse chipmaker NWF via haar Nederlandse dochteronderneming

De Chinese elektronicafabrikant WingTech Technology heeft maandag aangekondigd dat het een overeenkomst heeft getekend met zijn dochteronderneming in Nederland, een halfgeleiderbedrijf Nexperia, voor de overname van Newport Waferfab (NWF), de grootste chipfabrikant van het VK.

De deal wordt nog steeds uitgevoerd en er zijn enkele onzekerheden, zei Windtech in een verklaring. Na afronding van de overname zal Wingtech via Nexperia 100 procent eigenaar zijn van de NWF.

WingTech maakt smartphonecomponenten voor de Chinese bedrijven Hawaii en Xiaomi.

Medewerkers werken in een fabriek voor smartphone-onderdelen in Pyongyang, in de provincie Anhui, in het oosten van China. Foto: GVB

Volgens Wintech is de contractprijs relatief laag gezien de inkomsten en winst van de NWF, dus de overname zal geen grote impact hebben op de productie of bedrijfsprestaties van het bedrijf.

De deal vereist geen goedkeuring van de raad van bestuur of partners van Wingtech, zei hij.

De overname komt te midden van een wereldwijd chiptekort dat veel landen ertoe heeft aangezet om onafhankelijk te worden op basis van halfgeleiders, en sommige Britse experts maken zich zorgen over zogenaamde nationale veiligheidskwesties, met name de netelige kwestie tussen China en het VK en kwesties zoals als de National Security Act voor Hong Kong. Vorig jaar kondigde het VK aan dat het zijn 5G-netwerk tegen 2027 zou uitfaseren.

De aandelen van Windech stegen maandag 9,48 procent tot 100,95 yuan (63 15,63).

READ  Liverpool is de race ingegaan om Arsenal uit te dagen voor de Nederlandse jongere