juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Verloren’ Surinamers krijgen Nederlands verblijfsrecht

‘Verloren’ Surinamers krijgen Nederlands verblijfsrecht

Foto: Depositphotos.com

Ongeveer 800 mensen die hun aanspraak op het Nederlanderschap verloren toen Suriname zich in 1975 onafhankelijk verklaarde, krijgen voor de laatste keer een volledige verblijfsvergunning in Nederland.

Dinsdag stemde een meerderheid van de parlementsleden voor een motie om hen een volledige verblijfsvergunning te verlenen, en minister van Justitie Erik van der Berg zei dat dit donderdag geregeld zou worden. De groep kan gemakkelijk worden onderscheiden van andere eisers om elk precedent te voorkomen, zei hij.

De uitspraak treedt in werking vanaf 1 januari en blijft van kracht tot 1 juli volgend jaar.

Vóór de onafhankelijkheid kregen degenen die in Suriname waren geboren vijf jaar de tijd om hun Nederlandse staatsburgerschap veilig te stellen, maar honderden die daar niet in slaagden of er niet in slaagden dit te doen terwijl ze in Nederland woonden, werden staatsburgers zonder papieren.

Sommigen van de groep waren destijds nog baby's en zijn nu achter in de veertig. Ze hebben hun hele leven geen recht gehad om te werken, het land te verlaten of een ziektekostenverzekering af te sluiten. De oudste leden worden geacht ouder dan 80 jaar te zijn.

De feitelijke taak om hen van verblijfspapieren te voorzien zal liggen bij Marjolein Faber van de extreemrechtse PVV, de nieuwe minister voor Asiel en Migratie. De BVV was een van de weinige partijen die de motie niet steunde.

Pensioenvereniging Suriname