maart 21, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit het onderzoek blijkt een fors inkomensverlies voor veel Nederlanders door de epidemie

Als gevolg van de coronacrisis hebben zo’n 190.000 werkende Nederlanders te maken gehad met een forse inkomensdaling, aldus economen van ABN Amro. Mensen met een laag inkomen, dus flexibele arbeidscontracten en jongeren, moesten ineens honderden euro’s minder per maand uitgeven.

Analyseerde anonieme data van honderdduizenden ABN Amro-klanten. In de periode van maart 2020 tot februari dit jaar daalde het inkomen van werkenden met 16,3 procent met minimaal 10 procent. Het jaar ervoor, van maart 2019 tot februari 2020, was dat 14 procent.

“Elk jaar fluctueren de inkomens van mensen, bijvoorbeeld als mensen ervoor kiezen om parttime te werken”, zegt Sandra Philipp, hoofdeconoom bij ABN Amro. Volgens hem is 190.000 mensen een conservatieve schatting.

De gemiddelde daling was 40 procent van het netto-inkomen of 870 euro per maand. De studie bracht niet in kaart welke sectoren het meest werden getroffen. Het is duidelijk dat veel uitzendkrachten zijn getroffen; Vooral degenen met een maandinkomen tot 8 1.800 hebben meer kans om getroffen te worden tijdens de coronacrisis.

Volgens de Filippijnen blijkt uit de cijfers dat de crisis de problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft vergroot. Hij wijst erop dat ondanks de massale steun van het kabinet tegen het coronavirus, de negatieve financiële gevolgen nog steeds de meest kwetsbare bevolking treffen. “In ontwikkelde economieën waren we al het land met de grootste kloof in economische zekerheid, want hoeveel mensen werken zonder vast contract. Deze kloof is groter geworden tijdens epidemieën”, stelt de econoom.

De Filipijnen kunnen niet zeggen hoe het vandaag de dag is met mensen die inkomensverlies hebben geleden. De bank doet hier nog onderzoek naar met behulp van anonieme gegevens. Tijdelijke werknemers die vorig jaar plotseling hun baan verloren, zijn dit jaar weer aan het werk gegaan omdat de corona-activiteit afnam. Een voorbeeld hiervan is de horeca, waar recentelijk veel nieuwe arbeidskrachten zijn aangenomen.

READ  De Nederlandse Gezondheidsraad zegt dat het veilig is om AstraZeneca en Pfizer Jobs te mengen