februari 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tweede Kamer legt krans bij monument Tula op Curaçao

Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) legde woensdagavond namens de Tweede Kamer een krans bij het monument voor de tot slaaf gemaakte leider Tula. Samira Rafaela (D66) legde een krans namens het Europees Parlement en markeerde de eerste keer dat een van beide parlementen een krans legde bij het monument.

Negen parlementariërs zijn op werkbezoek aan het eilandland. Curaçao herdenkt de historische figuur Tula’s opstand in 1795 tegen de slavernij elk jaar op 2 augustus. 17. Samen met andere slaven vocht hij tegen de Nederlandse heersers, die hem uiteindelijk gevangennamen en ter dood veroordeelden. Tula werd in 2010 officieel uitgeroepen tot nationale held op Curaçao.

Het is voor het eerst dat leden van het Nederlandse en Europese parlement een krans leggen bij het monument op Curaçao. Mede door de aanwezigheid van de delegatie was de herdenking veel drukker dan normaal.

Een kleine groep demonstranten protesteerde tijdens de herdenking tegen de rol die Nederland speelde in de slavernij. De afgelopen dagen hebben verschillende organisaties een beroep gedaan op Nederland om zich te verontschuldigen voor de rol die het heeft gespeeld in de slavenhandel en om herstelbetalingen te starten.

De delegatie van Nederlandse politici zal tussen 13 en 21 augustus Suriname, Curaçao en Bonaire bezoeken om meer te weten te komen over het koloniale verleden van Nederland, met de nadruk op het slavernijverleden. Dit ter voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023. Nederland schafte in 1863 de slavernij in zijn koloniën af.

READ  Tot 8 jaar cel voor beroven van bekende Nederlanders