december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tot 8 jaar cel voor beroven van bekende Nederlanders

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag celstraffen tot acht jaar opgelegd aan verdachten van een reeks gewelddadige overvallen, waaronder die van YouTube-ster Nikkie de Jager en een mislukte overval op voetbalanalist Rene van der Gijp. Het Openbaar Ministerie (OM) had tot tien jaar cel geëist.

De mannen pleegden in 2020 vier overvallen en drie inbraken in wisselende samenstelling. Ze sloegen toe in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden.

De rechtbank zag onvoldoende bewijs om te concluderen dat de acht verdachten, 21 tot 33 jaar oud uit Rotterdam en Ridderkerk, een criminele organisatie vormden, zoals het OM betoogde. Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld dat er sprake was van een formeel partnerschap. Daarom sprak het alle acht verdachten vrij van deze aanklacht.

Gewapende mannen beroofden Nikkie de Jager en haar verloofde in hun huis op 8 augustus 2020. Ze bonden de visagist en haar verloofde vast met ducttape, kabelbinders en touwen en stalen waardevolle sieraden en een Louis Vuitton-tas.

De rechtbank veroordeelde de Rotterdammer Eddie N. (25), wiens DNA werd gevonden in de woning van de influencer, tot 5,5 jaar cel, in plaats van de acht jaar die het OM eiste. Hamza T. (23), wiens auto is gebruikt bij het misdrijf, krijgt zeven jaar cel, minder dan de geëiste tien jaar. De rechtbank sprak Said O. (33) vrij van deze gewapende overval omdat op basis van zijn telefoongegevens niet kan worden bewezen dat hij zich tijdens de overval in de woning van De Jager bevond.

De rechtbank heeft de 21-jarige Younes S. uit Ridderkerk veroordeeld tot acht jaar cel, een jaar meer dan het OM had geëist. Hij was onder meer betrokken bij de mislukte overval op Rene van der Gijp, waarbij de daders zijn gepantserde autoruiten insloegen op de oprit van zijn woning in Dordrecht. Het was waarschijnlijk de bedoeling hem van zijn Rolex te beroven.

READ  Het ultieme huwelijkscadeau is te koop voor Prime Day

De veroordeling van S. is onder meer gebaseerd op telecomdata. Hij had 95 notities op zijn telefoon met kentekenplaten, adressen en horloges. Volgens de rechtbank straalde zijn telefoon in de nacht van het misdrijf op een zendmast bij Dordrecht, evenals de telefoon van een man die al was veroordeeld voor medeplichtigheid aan dit misdrijf.

De andere verdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van één jaar, 2,5 jaar, drie jaar en tweemaal vier jaar.