januari 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Thakur House en zijn Nederlandse connectie – The New Indian Express

Express Nieuwsdienst

KOCHI: Iedereen die over de weg naar de Nederlandse begraafplaats in Fort Kochi loopt, zal zeker zijn oog laten vallen op het oude Nederlandse gebouw — Thakur House — gebouwd in de 18e eeuw. Het gebouw bevat de erfenis van een vroegere Nederlandse heerschappij in Kochi en zijn weelderige manier van leven.

In de 16e eeuw was Kochi een Portugese kolonie en in de 17e eeuw werd het gekoloniseerd door de Nederlanders.
KJ Sohan, staatsorganisator van de Indian National Trust for Art and Cultural Heritage en voormalig burgemeester van Kochi Corporation, zegt dat het gebouw is gebouwd op de plaats van het Gelderse Bastion, een van de zeven bastions van het voormalige Nederlandse fort.

Omdat het gebouw bovenop de klif uitkijkt op de zee, heette het vroeger Hill Bungalow of Kunnel Bungalow door de inboorlingen. Er wordt aangenomen dat het huis een aantal tunnels bevat die verschillende plaatsen van Fort Kochi met elkaar verbinden, zoals het Bishop’s House en de St. Francis Church. De Nederlanders gebruikten dit huis als club en gemeenschapscentrum van de Verenigde Oost-Indische Compagnie toen ze aan de macht waren.

De bungalow werd overgedragen aan een bekende specerijenhandelsfamilie in Mattancherry toen de Nederlanders in de 19e eeuw India verlieten. Daarna verwierf de National Bank of India het gebouw van de familie en gebruikte het tijdens de Britse tijd als officiële residentie van de manager.

In 1977 kocht Ram Bahadur Thakur and Company, een vooraanstaand theehandelsbedrijf, het gebouw en gebruikte het als de residentie van Thakurs, waarna het de naam ‘Thakur House’ kreeg.

READ  Waarom de Nederlandse verontschuldiging voor de slavernij een bittere smaak in mijn mond achterlaat Jermaine Ostiana

“De Nederlanders, die alleen commerciële belangen hadden, veroverden de plaats op de Portugezen en behielden alleen dit bastion van de zeven. Ze noemden het ook naar een van de eilanden in Nederland. Het is een van de Grade-I Heritage-gebouwen vanwege het historische belang en de uitmuntendheid in architecturale stijl en ontwerp”, zegt Sohan.

De schoonheid van de Nederlandse architectuur is op zijn best in Thakur House. De houten vloeren, ruime kamers en unieke raampartijen laten zien hoe de Nederlandse architectuur zich onderscheidt van andere. De opmerkelijke symmetrie tussen de twee verdiepingen van het gebouw is een andere bijzonderheid die het Thakur House onderscheidend maakt. Hoewel verschillende bewoners verschillende wijzigingen aan het gebouw hebben aangebracht, staat het nog steeds als het prominente herkenningspunt van Fort Kochi.

READ  Man United: Cody Gakpo is blij om in januari bij PSV te blijven in plaats van naar de Premier League te verhuizen