december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Subsidievrije windenergie op zee begint het Nederlandse net binnen te stromen

Het 1,5 GW Hollandse Kust Zuid – ’s werelds eerste subsidievrije windpark op zee – heeft de eerste elektriciteit opgewekt.

Terwijl ze zich nog in de testfase bevinden, produceren de eerste werkende turbines al elektriciteit, die via een offshore transformatiestation naar de wal wordt overgebracht en in het Nederlandse net wordt ingevoerd.

Hollandse Kust Zuid ligt in de Nederlandse Noordzee ongeveer 18-35 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort.

Het windpark is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz. Vattenfall leidt de ontwikkeling van het project.

Tot nu toe zijn 36 turbines geïnstalleerd. De windturbines worden getransporteerd vanuit de Sif-faciliteit op Maasvlakte 2 in de haven van Rotterdam en geïnstalleerd door Cadelers windturbine-installatieschip – Wind Visarend. De campagne voor de installatie van de turbines zal naar verwachting in maart 2023 zijn afgerond.

Als Hollandse Kust Zuid in 2023 volledig operationeel is, zal het het grootste subsidievrije offshore windpark ter wereld zijn, met 140 Siemens Gamesa 11.0-200 DD windturbines.

“We zijn enorm trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Het is een belangrijk moment, niet alleen voor ons, maar ook voor al onze partners, leveranciers en aannemers die ons hebben geholpen om hier te komen. Samen met Hollandse Kust Zuid werken we aan het grootste en eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld. Het is prachtig om het nu te zien bloeien en we kijken ernaar uit om het hele park in 2023 op te leveren.” zei Ian Bremner, projectdirecteur van HKZ.

Volg offshoreWIND.biz op:

READ  Schouten registreert Nederlands record in 200 borsten op dag 2 van Rotterdam