december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Schilderij van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan hangt al 77 jaar ondersteboven

De curator van een nieuwe tentoonstelling in Düsseldorf heeft dat ene schilderij van de Nederlandse kunstenaar ontdekt Piet Mondriaan hangt al meer dan 75 jaar ondersteboven.

Schilderij Mondriaan hangt al tientallen jaren verkeerd, zegt curator

De curator, die werkt voor kunstgalerie Kunstsammlung in de stad Noordrijn-Westfalenvoerde aan dat het kunstwerk uit 1941, New York City I, waarschijnlijk al meer dan driekwart eeuw verkeerd weergegeven.

Het abstracte schilderij van Mondriaan, geboren in Amersfoort in 1872, bestaat uit een reeks met elkaar verweven rode, gele en blauwe tapelijnen op een witte achtergrond, waarvan wordt gezegd dat ze de skyline van New York vertegenwoordigen, en hoewel het niet meteen duidelijk is welke kant het op moet, stelt curator Susanne Meyer- Bij het samenstellen van de nieuwe tentoonstelling stuitte Büser op enkele aanwijzingen.

“De verdikking van het raster zou bovenaan moeten zijn, als een donkere lucht”, vertelde Meyer-Büser de bewaker. “Toen ik de andere curatoren erop wees, realiseerden we ons dat het heel duidelijk was. Ik ben er 100 procent zeker van dat de foto verkeerd staat.” Op een soortgelijk schilderij van Mondriaan, dat in het Centre Pompidou in Parijs hangt en ook wel New York Cityverdikkingslijnen verzamelen zich in de bovenhoek van het schilderij.

Maar het is een verdere observatie van Meyer-Büser die misschien het beste bewijs van haar theorie levert. Op een foto van Mondriaans atelier, enkele dagen na zijn dood in 1944 genomen en gepubliceerd in Stad en land tijdschrift, New York City I kan worden gezien omgekeerd afgebeeld op een ezel.

READ  Voetbal-Nederlandse naam debuut keeper, Diatta vervangt Mane voor Senegal

Nederlandse kunstwerken vertellen een verhaal

Na de dood van Mondriaan werd zijn schilderij tentoongesteld in de beroemde MoMa-galerij in New York City. Volgens Meyer-Büser hebben MoMA-curatoren de foto ook verkeerd geplaatst. In 1980 werd het overgebracht naar de Düsseldorf Kunstsammlung waar de fout voortduurde.

Meyer-Büser weet nog steeds niet waarom dit gebeurde: “Was het een vergissing toen iemand het werk uit de doos haalde? Was er iemand slordig toen het werk onderweg was?” ze zei. “Het is onmogelijk om te zeggen.” Een voor de hand liggende verklaring voor de verwarring is dat het abstracte werk niet de handtekening van de kunstenaar draagt, hoogstwaarschijnlijk omdat hij het niet als een voltooid stuk beschouwde toen hij stierf.

Ondanks haar ontdekking heeft Meyer-Büser besloten dat het neoplastische werk in primaire kleuren ondersteboven moet blijven hangen, uit angst dat het anders beschadigd zou kunnen raken. “De plakband is al extreem los en hangt aan een zijden draadje”, vertelde Meyer-Büser aan Reuters. “Als je het nu ondersteboven zou draaien, zou de zwaartekracht het in een andere richting trekken. En het maakt nu deel uit van het verhaal van het werk.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op IamExpat in Duitsland.

Door op inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.