november 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rusland en China vormen een toenemende dreiging, zeggen Nederlandse veiligheidsdiensten

Foto: DutchNews.nl

Landen als Rusland en China vormen een toenemende bedreiging voor de veiligheid van Nederland, met name door internationale ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, Nederlandse veiligheidsdiensten zei maandag.

Nederland, aldus de bureaus, is een ‘aantrekkelijk doelwit voor spionage’ vanwege zijn ‘ondergrondse fysieke energienetwerk’, zijn ‘hoogontwikkelde digitale infrastructuur’ en de hoogwaardige expertise bij zijn bedrijven en instellingen.

Het rapport is opgesteld door de AIVD, de militaire veiligheidsdienst MIVD en de terrorismebestrijdingseenheid NCTV.

Nederland, aldus het rapport, wordt in toenemende mate geconfronteerd met bedreigingen van de economische veiligheid. ‘Vitale processen zijn kwetsbaar’, zegt NCTV-chef Pieter-Jaap Aalbersberg. ‘Dit moeten we niet onderschatten.’ Zo werden aan het einde van de zomer de gasleidingen Nord Stream 1 en 2 gesaboteerd.

China wordt gezien als de grootste bedreiging. Het land is voor sommigen een belangrijke en gewaardeerde partner, maar het gebruikt zowel legale als illegale methoden om zich technologie toe te eigenen, die door het leger zou kunnen worden gebruikt en om een ​​concurrentievoordeel te behalen, aldus het rapport.

Daarnaast vormt inmenging van buitenaf een bedreiging voor de sociale en politieke stabiliteit van Nederland, aldus het rapport. Rusland gebruikt bijvoorbeeld de Europese afhankelijkheid van zijn gas om sociale onrust te zaaien, aldus de agentschappen.

Spionnen

In maart zette Nederland 17 Russische diplomaten uit wegens spionage, naar aanleiding van informatie van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD.

En eerder deze maand meldde de NRC dat de AIVD de telefoon van voormalig senaatsleider René van der Linden had afgeluisterd en afgeluisterd vanwege zijn banden met mensen die dicht bij Vladimir Poetin stonden.

READ  Apple heeft opnieuw de versoepeling van de App Store-regels bevolen, dit keer door Nederlandse functionarissen: het rapport

Volgens de krant was Van der Linden een ‘pion in een complot van het Kremlin om te proberen de westerse publieke opinie en politici in het voordeel van Rusland te beïnvloeden’.

Ook het pro-Russische standpunt van extreemrechtse partij Forum voor Democratie is geweest afgekraakt door parlementsleden en commentatoren. Partijleider Thierry Baudet heeft herhaaldelijk gezegd te hopen dat Rusland de oorlog in Oekraïne gaat winnen.

Het kabinet zei in een reactie op het rapport dat er snel actie moet worden ondernomen om de dreiging het hoofd te bieden, gezien het steeds onstabieler wordende geopolitieke klimaat.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil graag alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

NederlandsNieuws.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en nauwkeurig nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel graag doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.