oktober 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

RTL Today – Impact op klimaatverandering: Nederlandse stad verbiedt vleesadvertenties bij eerste claim ter wereld

De Nederlandse stad Haarlem gaat als eerste ter wereld advertenties voor het meeste vlees verbieden vanwege de impact op de klimaatverandering, zeiden ambtenaren woensdag.

De gemeente van 160.000 inwoners bij Amsterdam heeft ingestemd met het verbieden van advertenties voor intensief gekweekt vlees op openbare plaatsen zoals bussen, schuilplaatsen en schermen vanaf 2024.

De verhuizing werd in november goedgekeurd door de gemeenteraad, maar bleef onopgemerkt tot vorige week toen een wethouder aankondigde dat hij reclamebureaus officieel op de hoogte had gesteld.

“Het zal de eerste stad in Nederland – en in feite Europa en zelfs de wereld – zijn die ‘slechte’ vleesadvertenties op openbare plaatsen verbiedt’, zei Ziggy Klazes, raadslid van GroenLinks, die het voorstel de motie, vertelde AFP.

Ze zei dat het in strijd was met de politiek van de stad om “geld te verdienen door de openbare ruimte van de stad te verhuren aan producten die de opwarming van de aarde versnellen”.

Het verbod zou gericht zijn op al het “goedkope vlees uit de intensieve landbouw”, zei Klazes, en voegde eraan toe: “wat mij betreft ook advertenties van fastfoodketens.”

De stad had nog niet besloten of advertenties voor biologisch vlees verboden zouden worden.

Amsterdam en Den Haag hebben advertenties voor vliegreizen, benzineauto’s en fossiele brandstoffen al verboden, maar nu voegt Haarlem vlees aan die lijst toe.

Het verbod is bekritiseerd door de Nederlandse vleesindustrie en enkele politieke partijen die het zien als een vorm van censuur en stigmatisering van vleeseters.

“Het verbieden van advertenties om politieke redenen is bijna dictatoriaal”, zegt Joey Rademaker, een Haarlems raadslid voor de rechtse partij BVNL, in een verklaring.

READ  Nederlandse MotoGP: Quartaro: Je hebt snelheid en consistentie nodig, dit jaar zijn we allebei | MotoGP

De Nederlandse vleesindustrie, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, zei dat de Haarlemse autoriteiten “te ver gaan om mensen te vertellen wat het beste voor hen is”, aldus de krant Trouw.

De sector lanceerde onlangs een eigen campagne genaamd “Nederlandse Vleesland” om het eten van vlees te promoten.

– ‘Te ver gaan’ –

Het verbod van Haarlem komt op een gevoelig moment voor Nederland, waar maandenlang protest is geweest van boeren die boos zijn op de plannen van de regering om de stikstofuitstoot te verminderen om de EU-milieudoelstellingen te halen.

De Nederlandse regering wil de kudde van vier miljoen koeien in het land met bijna een derde verkleinen en mogelijk enkele boerderijen sluiten.

Boze boeren hebben wegen geblokkeerd met mest en afval, branden gesticht en enorme tractordemonstraties gehouden om te protesteren, waarbij ze steun kregen van rechtse mensen over de hele wereld, waaronder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Ondertussen is de juridische status van het vleesetende hardhandig optreden ook onzeker.

Een verbod zou kunnen worden aangevochten als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Broering van de Rijksuniversiteit Groningen tegen Trouw.

De gemeente Haarlem moet de juridische zaken nog bestuderen voordat het verbod van kracht kan worden, aldus Ziggy Klazes.

“Je kunt advertenties voor een bedrijf niet verbieden, maar je kunt advertenties voor een groep producten verbieden” voor de volksgezondheid, zei ze.

“Neem het voorbeeld van sigarettenadvertenties.”

Landbouw draagt ​​bij aan ontbossing, klimaatverandering en uitstoot van broeikasgassen, verlies aan biodiversiteit en ecosystemen en is een grootverbruiker van zoet water.

READ  Nederlandse start-up mikt groots met recyclebare 3D-geprinte boot

De EU heeft gesuggereerd dat mensen minder vlees en zuivelproducten consumeren.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek eet zo’n 95 procent van de Nederlanders vlees, waarvan 20 procent elke dag.

Andere landen verbieden reclame voor bepaalde soorten voedsel, waaronder junkfood, maar om gezondheidsredenen en niet om het klimaat.

Groot-Brittannië verbiedt vanaf 2023 televisiereclame voor voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte vóór 21:00 uur om obesitas bij kinderen te verminderen.

Singapore heeft advertenties voor de meest ongezonde suikerhoudende dranken verboden.