juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Roemenië maakt de weg vrij voor de Nederlandse premier Rutte om NAVO-voorzitter te worden

Boekarest, 20 juni (IANS/DPA): Roemenië heeft de benoeming van de Roemeense premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO goedgekeurd, waarmee het laatste obstakel op Rutte's weg naar de toppositie is weggenomen, aldus een persbericht van het kantoor van de Roemeense president Klaus Ihanis donderdag.

Yohannis stelde zichzelf beschikbaar voor de functie, maar “liet zijn NAVO-bondgenoten eind vorige week weten dat hij zijn kandidatuur voor de functie had ingetrokken”, aldus het persbericht.

Donderdag verklaarde de Hoge Raad voor Nationale Veiligheid van Roemenië zich voorstander van de steun van Roemenië aan de Nederlandse premierskandidatuur, aldus de verklaring.

De aankondiging betekent dat er geen beletsel is dat Rutte de volgende NAVO-leider wordt. Roemenië is het enige NAVO-land dat Rutte nog erkent, waarvoor unanieme steun nodig is van alle 32 lidstaten. Hongarije en Slowakije keurden de route goed na een top van EU-leiders eerder deze week.

De ambtstermijn van de huidige secretaris-generaal Jens Stoltenberg loopt op 1 oktober af. Stoltenberg zei dinsdag in Washington: “We zijn heel dicht bij een besluit in de coalitie, het is duidelijk dat we in een coalitie zitten om de volgende secretaris-generaal te kiezen. En ik denk dat dat goed nieuws is.”

Het verzet van Roemenië tegen de kandidatuur van Rutte volgt op de steun aan het staatshoofd van het land, Ihanis. Maar Hongarije, het noordwestelijke buurland van Roemenië, was tot deze week bijzonder resistent tegen Rutte.

De Hongaarse premier Viktor Orbán beëindigde dinsdag zijn protest. “Hongarije is bereid het bod van premier Rutte op de post van NAVO-secretaris-generaal te steunen”, zei Orbán bij X, met een kopie van Rutte’s brief waarin hij beloofde de overeenkomst tussen Orbán en de huidige secretaris-generaal Jens Stoltenberg na te komen, die Hongarije niet nodig zou hebben. Om bij te dragen aan de oorlogsinspanningen van Oekraïne.

READ  Experts zeggen dat Nederlandse coronastrategie in strijd is met grondrechten

Zijn opmerkingen in 2021 “veroorzaakten onvrede in Hongarije. Mijn prioriteit voor de toekomst als secretaris-generaal van de NAVO is het handhaven van de eenheid en het behandelen van alle bondgenoten met hetzelfde niveau van begrip en respect.”

EU-leiders hebben de regering van Orban ervan beschuldigd de rechtsstaat in Hongarije te ondermijnen, en EU-rechtbanken hebben ook uitspraak gedaan tegen Boedapest.

Rutte en Orban ontmoetten elkaar maandag voorafgaand aan een diner voor EU-leiders in Brussel, waarna Rutte tegen verslaggevers vertelde dat hij binnenkort een brief naar Orban zou sturen. Rutte zei tegen de pers dat de Hongaarse premier zich niet bij hem had verontschuldigd en dat zij zich op “de toekomst” concentreerden.

De nieuwe president van Slowakije, Peter Pellegrini, zei maandag ook dat zijn land Rutte in Brussel zou steunen, zo meldde het Slowaakse nationale persbureau TASR.

Stoltenberg zei dinsdag: “Ik vind Mark Rutte een hele sterke kandidaat. Hij heeft veel ervaring als premier. Hij is een goede vriend en collega, dus ik weet zeker dat de coalitie snel zal beslissen wie mijn opvolger wordt. Dat is goed voor ons allemaal, voor de NAVO en voor mij.” Hij voegde eraan toe.