december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Punjab richt centre of excellence op voor uien met Nederlandse hulp

Chandigarh, 29 juli (IANS): In weer een ander initiatief om boeren een alternatief te bieden voor conventionele gewassen, heeft de door Bhagwant Mann geleide Punjab-regering vrijdag aangekondigd dat ze een ultramodern centrum van uitmuntendheid voor uien hebben opgericht in het district Sangrur.

Dit zou het derde kenniscentrum zijn dat wordt opgericht in overeenstemming met de Indo-Nederlandse overeenkomst in Punjab, zei minister van Tuinbouw Fauja Singh Sarari.

De minister zat een bijeenkomst voor met PUM-expert uit Nederland, Tjaart Hoffmanpum, en rijksdirecteur Tuinbouw Shailender Kaur.

De minister zei dat het centrum niet alleen bedoeld is om de Punjab-boeren de nieuwste technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de uienteelt te laten introduceren, maar ook om de traditionele cyclus van het twee-gewassensysteem te doorbreken, wat heeft geleid tot uitputting van het grondwaterpeil.

“De regering richt zich op het verhogen van het inkomen van boeren door nieuwe gewassen en de nieuwste technologieën te introduceren en tegelijkertijd de inspanningen voort te zetten om de natuurlijke hulpbronnen te behouden en het milieu te sparen”, zei hij.

De minister zei dat het centrum zich zal richten op het verhogen van de productiviteit van uien van 22 ton naar 40 ton per hectare met Nederlandse interventies en het verminderen van het verlies in de naoogst met 30 procent door gebruik te maken van de nieuwste bewaartechnologie.

Hij zei dat het centrum zal worden opgericht onder de missie van de ontwikkeling van de tuinbouw met een kostprijs van Rs 10 crore. Dit centrum zal ondernemers voor de uienkwekerij creëren, zei hij, en de voordelen van dit centrum zullen in de dorpen worden geboden.

READ  Internetproviders en journalisten vechten verbod op Russische zenders voor rechtbank aan

De minister zei dat Punjab momenteel 25 procent van de uien nodig heeft en als het centrum eenmaal is gevestigd, zal het areaal binnen drie jaar toenemen tot 60.000 hectare.

Momenteel wordt 25.000 hectare areaal bebouwd met uienoogst.

Tot de twee Indo-Nederlandse centra in Punjab behoort inmiddels het Centre of Excellence voor Aardappelen in Dhogri in Jalandhar, dat een uiterst zuivere vorm van pootaardappelen produceert.

Een ander centrum voor bloementeelt komt eraan in Doraha in Ludhiana, dat technologie voor zaadproductie zal stimuleren.

Punjab heeft ook twee Indo-Israël Center of Excellence – voor groenten in Kartarpur in Jalandhar en voor fruit (citrusvruchten) in Khanaura in Hoshiarpur.