juni 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Prins Harry prijst Nederlandse en Noorse koninklijke families voor hun verzet tegen racisme: ‘Het is enorm’

Prins Harry heeft de Nederlanders openhartig geprezen Koninklijke familie en de Noorse koninklijke familie voor hun werk in de strijd racisme en het aanpakken van onbewuste vooroordelen.

De Hertog van Sussex applaudisseerde Willem-Alexander, de koning der Nederlanden, en Harald V, de koning van Noorwegen, voor hun “het goede voorbeeld geven” tijdens een abc special “Prince Harry: In His Own Words” met Michael Strahan op maandag 9 januari.

Tijdens het gesprek, dat werd uitgezonden aan de vooravond van de publicatie van de memoires van Prins Harry Reservebekritiseerde de hertog de Britse pers vanwege de behandeling van zijn vrouw Meghan Markle, terwijl hij nota nam van de stappen die de andere vorsten hebben genomen om dergelijk gedrag in hun respectieve landen te veroordelen.

Zoals Strahan opmerkte, heeft de koning van Nederland “de rol erkend en verontschuldigd voor de rol die slavernij en kolonialisme hebben gespeeld bij het vormgeven van het land” en heeft hij stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat burgers “niet het gevoel hebben dat ze worden gediscrimineerd”.

Prins Harry prees ook de koning van Noorwegen, die zich heeft uitgesproken ter verdediging van de relatie van zijn dochter prinses Märtha Louise met de zelfbenoemde Amerikaanse sjamaan Durek Verrett, die zwart is. In het licht van racistische opmerkingen over het paar, heeft Harald V gevraagd om het “bewuste en onbewuste racisme” te stoppen.

“Daar feliciteer ik ze enorm mee. En ik denk niet dat ze genoeg eer hebben gekregen voor wat ze hebben gedaan,’ zei Harry over de respectievelijke heersers. “Maar het is enorm. En daar is meer van nodig.”

READ  Nederlandse fotograaf legt eend vast die ondersteboven vliegt; Experts zeggen dat het 'onthult'

Harry maakte de opmerkingen terwijl hij erkende dat de Britse monarchie moet “moderniseren”, gezien hun rol in het Gemenebest.

Tijdens het interview dacht Harry ook na over de relatie van zijn eigen land met ras en racisme, waarbij de hertog beweerde dat “het VK niet onverdraagzaam is”, maar eerder dat de “Britse pers onverdraagzaam is”.

De claim van de koninklijke familie komt nadat Harry ontkende dat hij of zijn vrouw ooit de Britse koninklijke familie beschuldigden van racisme tijdens hun alleszeggende interview met Oprah Winfrey in 2021 terwijl ze spraken met ITV’s Tom Bradby op zondag.

“Dat zei de Britse pers toch? Heeft Meghan ooit gezegd ‘het zijn racisten?’” vroeg Harry in reactie op Bradby’s opmerking. Toen de interviewer vervolgens vroeg of Harry gesprekken die hij beweerde te hebben gevoerd over de kleur van de huid van zijn zoon racistisch zou noemen, zei hij dat hij dat niet zou doen.

Liever, Harry zei dat de koninklijke familie zich schuldig maakte aan “onbewuste vooringenomenheid”.

“Het verschil tussen racisme en onbewuste vooringenomenheid… de twee dingen zijn verschillend,” zei Harry. “Als eenmaal is erkend of je erop gewezen bent als individu, of als instelling, dat je onbewuste vooroordelen hebt, heb je de kans om daarvan te leren en te groeien… anders wordt onbewuste vooringenomenheid in de categorie racisme geplaatst.”