december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Palestijns Nederlands model Bella Hadid gaat minimalistisch voor Jil Sander in Milaan

The Blue House: Internationale experts slaan de handen ineen om een ​​symbool van hoop voor Beiroet te herbouwen

DUBAI: De explosie die op 4 augustus 2020 door de haven van Beiroet raasde, verwoestte de Libanese hoofdstad. Twee jaar later is de stad nog niet hersteld van de schade en doden die die dag zijn aangericht.

De ontploffing verwoestte honderden monumentale gebouwen in de historische wijken Mar Mikhaël en Gemmayzeh, waarvan er vele al in verval waren. De overheid heeft weinig interesse getoond om ze te repareren. De gerestaureerde gebouwen steunden grotendeels op privaat gefinancierde initiatieven.

Een voorbeeld van zo’n gebouw is Medawar 479, ook wel bekend als The Blue House. Gelegen aan de waterkant van Beiroet, dicht bij wat het epicentrum van de explosie was, en voorheen een restaurant, was deze charmante en belangrijke site een van de oorspronkelijke kustlijn van meer dan 25 erfgoedgebouwen, waarvan er vele werden vernietigd tijdens de explosie.

Het Blauwe Huis op 7 augustus 2020. (Getty)

Het Beirut Heritage Initiative werd gelanceerd in de nasleep van de explosie om op te treden als een onafhankelijk en inclusief collectief voor de restauratie van het gebouwde culturele erfgoed van de stad. De BHI benaderde in 2020 The Honor Frost Foundation, een liefdadigheidsinstelling voor maritieme archeologie, om samen te werken aan de restauratie van The Blue House. De werkzaamheden zijn gestart in november 2021.

“Een paar dagen na de explosie hebben we BHI gelanceerd. Het werd opgericht door architecten, erfgoedexperts en activisten die geld wilden inzamelen voor de erfgoedgebouwen, voornamelijk in Beiroet, die werden getroffen door de ontploffing”, vertelde architect Yasmine Dagher van de BHI aan Arab News. “Eind 2020 hebben we contact opgenomen met de Honor Frost Foundation en hen verschillende gebouwen voorgesteld die vroeger aan de kustlijn stonden om financiering te krijgen voor de renovatie van de gebouwen en HFF selecteerde een van de twee gebouwen die we voorstelden.

“De financiering voor de renovatie komt in ruil voor het gebruik van de ruimte voor een bepaald aantal jaren”, vervolgde ze.

Een schot van de haven van Beiroet in 1890 – Het blauwe huis ligt aan de waterkant, tweede van links. (Geleverd)

De eigenaar van het gebouw keert nu terug naar de bovenste verdieping van The Blue House, terwijl de Honor Frost Foundation de eerste verdieping zal bezetten, legt ze uit.

Wijlen Honor Frost was een vroege pionier op het gebied van mariene archeologie en had een speciale band met Libanon, dus het is passend dat het goede doel nu een kantoor in Beiroet heeft. Het land was vanaf 1957 een belangrijke ontdekkingsplek voor Frost, nadat ze haar opleiding had voltooid onder de duikpartner van Jacques Cousteau, Frédéric Dumas.

Haar werk leidde haar naar de oude havens van Byblos, Sidon en Tyre, waar ze kustlandschappen, havenarcheologie, plaatsvormingsprocessen en ankers onderzocht en documenteerde.

Het was op deze oude locaties dat Frost’s interesse in stenen ankers begon. In Byblos zag ze een reeks van hen ingebouwd in de tempel uit de bronstijd en ontdekte ze soortgelijke ankers voor de nabijgelegen kust, waardoor onze kennis van oude maritieme handelspatronen werd verbeterd.

Sinds de lancering in 2010 heeft het HFF $ 3,3 miljoen geïnvesteerd in Libanese projecten, waaronder het opzetten van een cursus onderwaterarcheologie – de eerste in zijn soort – aan de American University of Beirut, naast het toekennen van beurzen en het Beirut Port Project, een overzicht van het havengebied dat een belangrijk overzicht geeft van het maritieme cultuurlandschap van de stad.

Het interieur opnieuw schilderen. (Justine Chalfoun)

“Ze zag zichzelf nooit als een (vrouwelijke pionier)”, vertelde voorzitter van HFF-beheerders, Alison Cathie, aan Arab News of Frost. “Ze zag zichzelf gewoon als iemand die iets voor de wereld deed.”

En het goede doel dat haar naam deelt, zet dat werk voort, met de restauratie van The Blue House. Ooit het huis van een belangrijke koopman, maar meest recentelijk een restaurant, werd The Blue House in 1890 gebouwd. Het is een mooi voorbeeld van de stijl van de huizen in Beiroet van het einde van de 19e eeuw. De noordgevel zou ooit een prachtig, weids uitzicht over de Middellandse Zee hebben geboden.

De restauratiewerkzaamheden werden in de loop van een jaar uitgevoerd en omvatten structurele consolidatie en reconstructie van het schuine dak en de noordgevel, evenals interieurwerkzaamheden. Architect-restaurateur Joe Kallas, ondersteund door Distruct Solutions, Awaida for Construction and Engineering, en Yasmine El-Majzoub van het BHI-team leidden het restauratieproces, dat in feite talloze voorheen onbekende – of misschien vergeten – kenmerken van het gebouw aan het licht heeft gebracht.

Restauratiewerkzaamheden omvatten het herstel van een reeks eerder afgedekte drievoudige bogen die de belangrijkste erker vormden met uitzicht op de haven. Tijdens het werk werd ontdekt dat de centrale overspanning in de 20e eeuw was gewelfd en in een rechthoekige vorm was veranderd.

Reconstructie van de bogen. (Yasmine El Majzoub)

Het team heeft nu het oorspronkelijke gevelontwerp hersteld, waarbij ter plaatse gevonden materialen worden hergebruikt en traditionele ambachtelijke technieken worden toegepast om de identiteit van het gebouw te behouden. Een van de hoogtepunten van de restauratiewerkzaamheden zijn de ramen, die zijn gerenoveerd en waar nodig herbouwd, in Libanees cederhout, waarbij historische archieven zijn gebruikt om het oorspronkelijke ontwerp en de muurschilderingen, die decennialang verborgen hadden gelegen, in delicate blauwe stenciling te recreëren. Deze zijn blootgelegd en gerestaureerd in de centrale hallen op de eerste en tweede verdieping.

De restauratiewerkzaamheden zijn nu volledig voltooid. De volgende fase, zegt het BHI-team, betreft het inrichten van de woning voor bewoning in het voorjaar van 2023.

Het Blauwe Huis werd gekozen als focus voor het werk van het HFF, voornamelijk vanwege zijn indrukwekkende positie op de voormalige kustlijn. Maar het zal na voltooiing ook een passend kantoor bieden voor het goede doel in Libanon, een kantoor dat zowel als werkruimte als occasionele tentoonstellingsruimte zal fungeren.

“We hebben ook een volledige beoordeling gemaakt van de maritieme archeologie in de haven van Beiroet voor de Libanese directeur van oudheden”, zei Cathie. “Als het gaat om wederopbouw, zullen ze weten wat waar gaat.”

“We hopen dat dit restauratieproject meer mensen zal aanmoedigen om het huis te bezoeken en het erfgoed te waarderen”, voegde Dagher eraan toe. “Vóór de ontploffing waren monumentale gebouwen erg privé; niet veel mensen hadden toegang tot dit soort gebouwen. De eigenaar van The Blue House wil dat mensen zich ervan bewust zijn en dat het erfgoed van Libanon toegankelijk is voor burgers en bezoekers.”

READ  Het COVID-19-vaccin wordt vervangen door de Nederlandse voetbalster Mathiez de Lict