Algemeen

Landgoederenzone ZH trekt bijna 15.000 bezoekers tijdens Dag van het Kasteel


Op 2e Pinksterdag, 16 mei waren 18 landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland opengesteld voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel. Jong en oud hebben deze Tweede Pinksterdag genoten van uiteenlopende muziek- en toneeloptredens, exclusieve rondleidingen, spannende speurtochten en tal van activiteiten zoals boogschieten, schapenscheren, roofvogelshows en oud-Hollandse ambachten. Ook voor de echte Bourgondiër was het genieten, met een ruim aanbod aan ‘ouderwets lekker’ eten.


De dag werd feestelijk geopend door gedeputeerde Rik Janssen van provincie Zuid-Holland op kasteel Duivenvoorde. Samen met Eppe Beimers, wethouder van Voorschoten en Jan Hoekema, burgemeester van Wassenaar, bedankte de gedeputeerde onder andere de vele vrijwilligers die de Dag van het Kasteel mede mogelijk hebben gemaakt. Vervolgens was het de beurt aan ruim vijftienhonderd nieuwsgierigen om zelf een kijkje te nemen in de prachtige historische interieurs van Duivenvoorde. Andere grote publiekstrekkers waren kasteel Oud-Wassenaar en de buitenplaatsen Beresteijn en Berbice in Voorschoten, die doorgaans gesloten zijn voor het publiek. Een unieke gelegenheid dus om een kijkje te nemen in deze indrukwekkende landhuizen, waar duizenden mensen dankbaar gebruik van maakten.

In het noordelijke deel van de Landgoederenzone was Kasteel Keukenhof met zijn prachtige interieurs en tuinen goed voor zo’n achttienhonderd bezoekers. De naburige middeleeuwse woontorens Huys te Dever en Kasteel Teylingen konden rekenen op ruim vijftienhonderd belangstellenden. Vervolgens konden de bezoekers hun ‘kastelendag’ vervolgen aan de hand van de speciaal voor deze dag samengestelde fietsroutes, bijvoorbeeld richting het prachtige stalhuis van Klein Leeuwenhorst, ’t idyllische Hof van Hillegom of Huys te Warmont. Een mogelijkheid waar veel mensen ondanks het wisselvallige weer dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Ook de fijnproever kwam tijdens de Dag van het Kasteel aan zijn trekken. Wat denk je bijvoorbeeld van vlierbloezemlimonade, moestuinpizza’s, boerensoep of zelf geroosterd stokbrood? Onder andere te vinden op de Puur Natuurmarkt op Raadhuis De Paauw en op buitenplaats Vroenhof.

Landgoed Ockenburgh
Ook Ockenburgh trok met diverse lekkernijen en een bomvol activiteitenprogramma voor jong en oud, 2500 bezoekers naar dit prachtige stukje Den Haag. Op Landgoed te Werve genoten honderden mensen van een spectaculaire roofvogelshow en op het altijd levendige buitengoed Dorrepaal was het deze dag extra druk in de vlindertuin, de dierweide en het kabouterbos. Ook op Huygens’ Hofwijck, Oud-Teylingen en Kasteel Oud-Poelgeest stond de jonge bezoeker centraal, met onder andere oud-Hollandse spellen, een kinderboerderij en boogschieten.


 DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA