april 17, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oude nazi-kaart vrijgegeven door Nederlandse archieven leidt tot schattenjacht in Nederland

Een document uit de Tweede Wereldoorlog waaruit een voorraad munten en juwelen blijkt die door Duitse soldaten waren verborgen, is door Nederlandse archivarissen online gezet. Het heeft geleid tot een schattenjacht in Nederland.

Het Nationaal Archief heeft een oude nazi-kaart vrijgegeven waarop Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog schatten ter waarde van miljoenen euro’s verstopten (Foto: Shutterstock)

Door India Today Web Desk: Een oude kaart die vermoedelijk de plek zou markeren waar Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog schatten ter waarde van miljoenen euro’s verstopten, heeft tot de verbeelding gesproken van amateur-schatzoekers in Nederland.

Het Nationaal Archief van Nederland, in de hoop de begraven schat te vinden, heeft een schat aan documenten vrijgegeven en een kaart van de schat waar X de plek markeert, meldde The Guardian.

Het archief zei dat de kaart zou aangeven waar nazi-soldaten vier grote dozen gevuld met diamanten, robijnen, goud, zilver en allerlei soorten sieraden hadden verstopt die ze hadden geplunderd na een explosie bij een bank in augustus 1944. De schat wordt verondersteld om waren in 1945 minstens 2-3 miljoen Nederlandse gulden waard, het equivalent van ongeveer £ 15,85 miljoen (Rs 1,58,50,000) in het huidige geld.

De kaart werd kort na de oorlog verkregen van een Duitse soldaat door het Nederlandse instituut dat de taak had de Duitse hoofdstad in Nederland op te sporen nadat het land in 1945 was bevrijd van de nazi-bezetting.

LEZEN: 97-jarige nazi-vrouw veroordeeld voor oorlogsmisdaden voor de dood van 10.000 Joden

“Ze besluiten de schat te begraven, omdat het gewoon een beetje te heet wordt onder hun voeten en ze bang worden”, citeert The Guardian Annet Waalkens, adviseur bij het Nationaal Archief.

READ  De Nederlandse Gezondheidsraad zegt dat het veilig is om AstraZeneca en Pfizer Jobs te mengen

“Hoewel het bestaan ​​van de schat nooit volledig kon worden bevestigd, ondernam het instituut in 1947 verschillende mislukte pogingen om de schat te vinden. We weten niet zeker of de schat heeft bestaan. Maar het instituut deed veel controles en vond het verhaal betrouwbaar. Maar ze hebben het nooit gevonden en als het zou bestaan, zou de schat heel goed al opgegraven kunnen zijn”, zegt woordvoerster Anne-Marieke Samson van het Nationaal Archief tegen Reuters.

“Veel onderzoekers, journalisten en amateurarcheologen zijn erg geïnteresseerd en enthousiast”, zegt Annet Waalkens.

Volgens de kaart werd de kostbare lading begraven in de wortels van een populier, 70-80 cm diep, net buiten het dorp Ommeren, ongeveer 40 kilometer van Arnhem. De rijkdommen zouden voor altijd uit het historische record zijn verdwenen als er niet een spraakzame Duitse soldaat was, Helmut S., die niet een van de oorspronkelijke plunderaars was maar deelnam aan de begrafenis, meldde The Guardian.

Volgens Helmut S. is de schat ontdekt bij een bombardement op een Arnhems filiaal van de Rotterdamsche Bank in augustus 1944. Een kluis werd vernield, waardoor juwelen, munten en andere rijkdommen verspreid op straat lagen. Zijn kameraden staken wat ze konden zien in hun zak en verstopten de buit later in zinken munitiekisten.

Joost Rosendaal, universitair docent geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zei dat er aan beide kanten veel werd geplunderd. In oktober 1944 werden zeker vijf banken in Arnhem geplunderd door Duitse soldaten. Na de bevrijding in april 1945 werd er nog een beroofd door troepen in Britse uniformen, waaronder een Nederlander die diende in de South Wales Borderers.

READ  Alexandra Cloherty en Mohamed Jui Bar hebben de Nederlandse Famlab-finale gewonnen

De historicus betwijfelt of de schat ooit zal worden gevonden. Het gebied rond Ommeren werd in de nacht van 24 april 1945 zwaar gebombardeerd door de Royal Air Force. Hij vermoedt dat de schuilplaats “door dit bombardement is vernietigd”, waardoor de schat door de lokale bevolking of geallieerde troepen is ontdekt, of door de Duitsers naar een andere locatie is gebracht.

Het Nederlandse archiefteam heeft meer hoop nu de kaart online staat en persoonlijk te zien is in Den Haag.