september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ook Nederlands voetbal wil arbeidsmigranten op WK Qatar eerlijk vergoeden

De KNVB heeft er opnieuw bij de FIFA op aangedrongen om te zorgen voor een eerlijke compensatie en betere juridische ondersteuning van arbeidsmigranten in Qatar. Dat deed de Nederlandse voetbalbond via een Europese werkgroep. Qatar is gastheer van het WK in november en december.

De FIFA beloofde te reageren na een bezoek van de UEFA-werkgroep aan Qatar in juni dit jaar, maar dat is er nooit van gekomen, aldus de KNVB. De werkgroep, waarin de KNVB een van de initiatiefnemers is, stuurde vervolgens een brief naar de wereldvoetbalbond met het verzoek om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

De KNVB reageert op een peiling van Amnesty International in Nederland en veertien andere landen. Meer dan tweederde van de respondenten zei dat de KNVB zich publiekelijk zou moeten uitspreken over de mensenrechtenschendingen in verband met het WK 2022 in Qatar, inclusief compensatie voor migrerende werknemers.

De voetbalbond wees erop dat ze zich al uitsprak tegen Qatar als gastland toen het WK in 2010 werd uitgereikt. “We hebben ons al vaak uitgesproken over de mensenrechtensituatie, zowel in interviews in de pers als toen we de petitie ontvingen. van #CancelQatar”, aldus de KNVB.

Ook de KNVB werkt al enige tijd aan het verbeteren van de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. De voetbalbond heeft gesproken met het organisatiecomité van het WK, de FIFA, de ambassade en autoriteiten in Qatar en de internationale vakbonden.

Ook de KNVB steunt het pleidooi van Amnesty International voor compensatie van arbeidsmigranten. “We vinden ook dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd”, aldus de KNVB, eraan toevoegend dat werkgevers, de regering in Qatar, het organiserend comité en de FIFA daarin een rol moeten spelen.

READ  Nederlands bedrijf oogst eerste kasasperges