juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Octopus tekent Nederlandse deal terwijl het zijn tentakels over Europa uitrekt

Octopus tekent Nederlandse deal terwijl het zijn tentakels over Europa uitrekt

woensdag 29 juni 2022 13.31 uur

De generatietak van Octopus heeft zijn tentakels uitgerekt naar een ander land en zijn aanwezigheid in heel Europa uitgebreid met de aankoop van twee enorme windturbines in Nederland.

Octopus Energy Generation heeft het offshore windpark Borssele V aangekocht, dat wordt geëxploiteerd door Eneco, een 19 MW-site met twee grote Vestas-windturbines – elk zo hoog als het Gherkin-gebouw in Londen – in de Nederlandse Noordzee.

Het kocht de boerderij Borssele V van een consortium van verkopers, waaronder Van Oord.

Dit zijn de grootste turbines in Octopus’ portfolio – en maken deel uit van het windparkgebied Borssele dat bestaat uit vijf windparken met een gezamenlijk vermogen van 1,5 GW.

Het windpark wekt genoeg energie op om 25.000 huishoudens per jaar van stroom te voorzien en compenseert daarmee 16.000 ton CO2-uitstoot – hetzelfde als 10.000 benzineauto’s van de weg halen.

Het Nederlandse groenestroombedrijf Vandebron is de afnemer en gaat de door het windpark opgewekte groene stroom leveren aan klanten in Nederland.

Dit volgt op de eerste investering in windmolenparken in Duitsland eerder deze maand, waarbij de leverancier nu retail- of opwekkingsactiva exploiteert in 14 landen.

Het komt ook nadat het fondsbeheerteam namens de Octopus Renewables Infrastructure Trust (ORIT) een belang heeft verworven in het 270 MW offshore windpark Lincs voor de oostkust van Engeland.

Offshore windenergie is een kernonderdeel van de energiezekerheidsplannen van de Europese regeringen.

Nederland is Europa’s derde grootste offshore windmarkt na het VK en Duitsland – en is van plan om zijn offshore windcapaciteit tegen 2030 te verdubbelen.

READ  Hoe drie koala's in een Nederlandse dierentuin een toekomst veiligstellen voor een bedreigde populatie thuis

Zoisa North-Bond, chief executive van Octopus Energy Generation, zegt: “We breiden groene stroom uit in heel Europa en in het komende decennium zien we onszelf snel onze investeringen in hernieuwbare energie versnellen. Het is geweldig om zo snel na onze eerste windenergiedeal in Duitsland de Nederlandse markt voor duurzame energie te hebben betreden.”

Matt Setchell, co-hoofd van het fondsbeheerteam van Octopus Energy Generation zei: “Offshore-windenergie is een cruciaal onderdeel van de energietransitie en het is ook een steeds belangrijker onderdeel van wat we gaan doen als fondsbeheerbedrijf. We zullen investeerders de komende maanden en jaren toegang geven tot veel meer van dit soort kansen, terwijl we ons gespecialiseerde team over de hele wereld blijven uitbreiden om dit te realiseren.”

Octopus Energy Generation beheert nu 3 GW aan hernieuwbare energiebronnen in heel Europa.

Het bedrijf intensiveert zijn opwekkingscapaciteit en is van plan om tegen 2027 wereldwijd 18 GW aan groene energieopwekkingsprojecten te realiseren.