January 19, 2021

Noorwegen verwerpt het beroep van Greenpeace inzake olie-exploratie in de Noordpool

Uitgegeven door: Deutsche Welle |

22 december 2020 17:13:30


Noorwegen is de grootste olie- en gasproducent in West-Europa, wat overeenkomt met 4 miljoen vaten olie per dag. (M Homemadel / Image-Alliance)

Het Noorse Hooggerechtshof verwerpt de zaak van milieugroeperingen en keurde dinsdag de plannen van de regering goed om naar olie te zoeken in de Barentszzee voor de noordkust van het land.

Groepen, waaronder Greenpeace, hebben beweerd dat olielicenties in strijd zijn met een artikel in de Noorse grondwet dat het recht op een gezond en leefbaar milieu garandeert.

Toen de uitspraak dinsdag werd bekendgemaakt, zei opperrechter Doril Mary Oy dat “het Hooggerechtshof het beroep verwerpt”.

De Commissie Natuur- en Jeugdbelangenbehartiging veroordeelde de uitspraak in een tweet: “Dit betekent dat de jeugd van vandaag niet de wettelijke basisbescherming heeft tegen de milieueffecten die onze toekomst beïnvloeden. Dit is schokkend en we zijn boos.”

Noorwegen ‘moet ter verantwoording worden geroepen’

De uitspraak bevestigde de vonnissen van twee lagere rechtbanken en verwierp de argumenten van Greenpeace en Nature and Youth Group dat de olielicentieronde 2015-2016, die Aquinor et al.

Milieugroeperingen hebben de Noorse regering in 2016 aangeklaagd en gezegd “de Noorse regering moet ter verantwoording worden geroepen.” Grootouders Climate Campaign en Friends of the Earth Noorwegen sloten zich later bij de zaak aan.

De groepen voerden ook aan dat nieuwe olie-operaties in de regio in strijd zouden zijn met het Klimaatakkoord van Parijs van 2015, dat tot doel heeft de gemiddelde opwarming van de aarde te verminderen tot binnen 2 graden Celsius (3,6 graden Fahrenheit).

Emissies beheersen

Noorwegen is de grootste olie- en gasproducent in West-Europa, wat overeenkomt met 4 miljoen vaten olie per dag. Dit hielp het land om ‘s werelds grootste staatsinvesteringsfonds ter waarde van meer dan $ 1 biljoen op te halen.

READ  Van Nistelrooy over Dutch T2 - Laatste nieuws, Breaking News, Best News Headlines

De olie- en gasindustrie is de grootste uitstoter van kooldioxide (CO2), die verband houdt met gevaarlijke klimaatopwarming.

Milieugroepen begonnen de rechtszaak als onderdeel van een groeiende milieuwet over de hele wereld, waar eisers een rechtszaak proberen te starten om de uitstoot te verminderen met behulp van het oprichtingsbeleid van een land.

Vorig jaar steunde de Nederlandse regering in Nederland een door Urgenta geleide rechtszaak om de Nederlandse regering te dwingen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

📣 De Indian Express staat nu in het telegram. Klik Word hier lid van ons kanaal (indianexpress) Blijf op de hoogte van de laatste onderwerpen

Download voor al het laatste wereldnieuws Indian Express-applicatie.

© IE Online Media Services Pvt