January 24, 2021

Nieuwe activiteiten voor Kerstmis: wat we weten

Woensdag 16 december 2020

De Belgische adviesraad komt mogelijk eerder bijeen dan gepland om de coronaviruscijfers te beoordelen en de epidemiologische situatie voor Kerstmis te beoordelen.

De vergadering werd vroeg op vrijdag gehouden, omdat veel leden van de Franstalige liberale MR-partij mogelijke versoepelingen voor de kerstperiode wilden bespreken, met onmiddellijke versoepelingen. Geen optie Met actuele cijfers, aldus premier Alexander de Crowe.

Dus wat we tot nu toe weten, is hier.

Veranderen de regels voor Kerstmis?

De Crew zei dat de ontspanning vrijdag niet zou worden aangekondigd, hoewel de bijeenkomst aanvankelijk werd vervroegd omdat het sluiten van de sociale bubbels van mensen en kappers een onderwerp was op de pre-kerstagenda.

Op de vraag van VTM News of er aanvullende restricties zouden worden aangekondigd voor de feestdagen, zei De Crew dat hij geen commentaar zou geven op de beslissingen die vrijdag genomen zullen worden.

Dinsdagochtend zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbrook dat de bestaande maatregelen nog steeds strikt moeten worden gehandhaafd, maar dat er “indien nodig” enkele nieuwe regels op tafel kunnen liggen zonder uit te werken wat ze zijn.

Zullen de grenzen worden gesloten?

Nee. De Crew zegt dat hoewel ambtenaren buitenlandse reizen nog niet promoten, het sluiten van de Belgische grenzen momenteel niet op de agenda staat.

Aangezien niet-essentiële winkels in hun thuisland, zoals Nederland of Duitsland, echter gesloten zijn, kunnen burgers uit aangrenzende landen te maken krijgen met winkeldiefstal in België, waardoor ‘filterbeperkingen’ worden ingesteld.

“In dat geval zouden we duidelijk maken dat er hier geen zaken zijn voor degenen die om professionele redenen naar ons land moeten komen”, aldus De Crew.

READ  De Nederlandse politie zet waterkanon in op demonstranten tegen de regering

Ook Nederland en Duitsland raden momenteel sterk af om overzee te reizen.

Gelden drievoudige boetes voor kerstfeestjes?

Terwijl België de boetes voor mensen die lock-outfeesten bijwonen, verdrievoudigt (nu tussen € 250 en € 750), hebben openbare aanklagers erop aangedrongen dat boetes voor kleine familiebijeenkomsten, zoals Kerstmis, $ 250 zullen bedragen.

“Die bijeenkomsten zijn nog steeds verboden, maar de verhoogde boetes zijn niet gericht op hen”, zei hij, eraan toevoegend dat de verhoogde boetes zouden gelden voor georganiseerde illegale feesten, die de maatregelen schaamteloos zouden schenden, zoals wat er afgelopen weekend in Legan gebeurde, met een shuttlebus en een professionele muziekinstallatie.

Komt er (wanneer) ontspanning?

Eerder op de dag kondigde federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenberg aan dat België geen versoepelingen zou overwegen voordat het de toegestane limieten voor 800 nieuwe infecties en 75 ziekenhuizen per dag bereikt.

Volgens de laatste cijfers registreert het land nog dagelijks gemiddeld meer dan 2.000 nieuwe Govt-19-infecties in meer dan 180 ziekenhuizen.

Bij de huidige tarieven zullen volgens recente schattingen de pakketlimieten voor versoepelingen pas in maart worden bereikt. Bovendien is het aantal nieuwe besmettingen dinsdag voor de derde dag op rij gestegen.

Maïthé minder
Brussels Times