juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse uitspraak uitgelegd als Liverpool teken vleugelspeler

Liverpool zal Cody Gakpo in januari contracteren, en een ding dat Reds-supporters over hun nieuwe speler willen weten, is hoe je zijn naam uitspreekt.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof Gakpo’s naam vrij gemakkelijk uit te spreken is. Een Engelse spreker kan zich voorstellen dat je het gewoon zegt zoals het is gespeld met een harde G-klank aan het begin van de wereld.

Omdat Gakpo echter Nederlands is, wordt de G in zijn naam niet op dezelfde manier uitgesproken als andere namen.

Foto door Broer van den Boom/Orange Pictures/BSR Agency/Getty Images

Hoe de naam van Cody Gakpo te zeggen

De naam van de vleugelspeler wordt aan het begin uitgesproken met meer een ‘h’-klank dan met een ‘g’.

Het Internationaal Fonetisch Alfabet zou de naam van de aanvaller vertegenwoordigen als [ˈɣɑkpoː]waarbij het ‘ɣ’-symbool een ‘h’-klank vertegenwoordigt die uit de achterkant van de mond komt, bekend als een stemhebbende velaire fricatief.

Helaas is dit geluid niet aanwezig in de Engelse taal, maar het lijkt het meest op hoe we een ‘h’ zouden uitspreken.

Voetbalfans weten misschien wel hoe ze deze klank moeten uitspreken door figuren als Ruud Gullit en Louis van Gaal die dezelfde klank in hun achternaam hebben waar de ‘G’ staat.

Het is nogal irritant dat dit geluid vrij moeilijk uit te spreken is als je een Liverpools accent hebt, dus het is goed mogelijk dat je een paar alternatieve uitspraken hoort in en rond Anfield.

Om het eenvoudiger te zeggen, deze naam wordt uitgesproken als ‘Hack-Po’ waarbij de ‘H’ achter in de mond komt in plaats van ‘Gack-po’, wat misschien de natuurlijke manier lijkt om het te zeggen.

READ  Euro 2020: Nederland verdubbelt met energie van wereldklasse en ongelooflijke genetica

Gakpo’s naam is misschien moeilijk uit te spreken, maar als voetballer is hij erg prettig voor het oog. Hij is een absoluut genot om naar te kijken als hij aanvalt, en Liverpool-fans kunnen deze jonge man verwennen.

Ander nieuws, ‘Absoluut schokkend’: Jamie O’Hara slacht vandaag £35m Spurs-speler af