april 16, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse tech-industrie dringt er bij EU op aan stelling te nemen tegen Chinese chipexport, Telecom News, ET Telecom

De Amerikaanse president Joe Biden en de Nederlandse premier Mark Rutte schudden elkaar de hand tijdens een bilaterale bijeenkomst in het Oval Office in het Witte Huis in Washington, VS, 17 januari 2023. REUTERS/Leah Millis

AMSTERDAM: Nederlandse tech-industriegroep FME riep dinsdag de Europese Commissie op om een ​​standpunt op te stellen over de vraag of en hoe de export van computerchiptechnologie naar China moet worden beperkt, en zei dat er “meer eensgezinde en krachtige actie” nodig was van Europa.

De oproep komt als Nederlandse minister-president Marc Rutte bezoekt de Amerikaanse president Jo Biden in Washington. Van de leiders wordt verwacht dat ze Amerikaanse verzoeken aan Nederland bespreken om Amerikaanse regels over te nemen die in oktober zijn ingevoerd om de Chinese chipindustrie te hinderen om haar technologische en militaire vooruitgang te vertragen.

Nederland is de thuisbasis van ASML Holding NV, een belangrijke maker van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Het had 15% van zijn verkopen aan China in 2021, of 2 miljard euro ($ 2,2 miljard), dat zou kunnen worden beïnvloed als Nederland de nieuwe Amerikaanse regels zou overnemen.

“In deze tijden van geopolitieke spanningen is nationale en Europese strategische autonomie van groot belang”, aldus FME-voorzitter Theo Henrar.

“Nederland zou gebaat zijn bij meer eensgezind en krachtig optreden van de Europese Unie.”

Sommige Europese politici, waaronder de Belgische premier, hebben zich afgevraagd of Nederland alleen met de VS over het chipbeleid moet onderhandelen, maar Rutte ontkende vrijdag dat hij zich door Washington onder druk gezet voelde.

De Nederlandse minister van Handel zei zondag dat ze de zorgen van de VS deelt over een te grote afhankelijkheid van Aziatische chipmakers en dat chiptechnologie militaire toepassingen heeft, maar dat Nederland de Amerikaanse regels niet zomaar zal overnemen.

READ  Britse bommenwerper neergeschoten in WO II om te worden geborgen uit Nederlands meer Nieuws | DW

FME behartigt de belangen van 2.200 Nederlandse technologiebedrijven, waaronder ASML en kleinere apparatuurmaker ASM. Internationale.