januari 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse tatoeëerder gebruikt Amsterdamse basiliek voor nieuwste werk

Slechts één dag lang zal St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam veranderde in de werkplaats van tatoeëerder Henk Schiffmacher. De bekende Nederlandse kunstenaar tatoeëerde zijn onlangs geveilde afbeelding van St. Nicolaas op de onderarm van de gelukkige winnaar.

Als onderdeel van het Jaar van St. Nicolaas, veilde de basiliek een ontwerp dat Schiffmacher speciaal voor de gelegenheid had gemaakt. Het ontwerp bracht ongeveer $ 470 op, terwijl het persoonlijk laten tatoeëren nog eens $ 830 opleverde. Alle opbrengsten van de veiling komen ten goede aan slachtoffers van seksueel geweld.

Een stralende Rudolf Westerlink liet trots het nieuwe inktwerk zien dat Schiffmacher op zijn onderarm had getatoeëerd.

De speciale st. Nicolas tattoo design wordt gezien als St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam, nov. 12, 2022. (Credit: Katholiek Nieuwsblad.)

‘Ik had niet veel ruimte meer’, zei hij lachend. “Maar op deze manier is het duidelijk zichtbaar.”

Het beeld lijkt helemaal in zijn straatje te passen.

“Ik ben acoliet geweest in St. Nicolaasbasiliek sinds 2014. St. Nicolaas is ook de patroonheilige van de stad Amsterdam, dus ik voel me erg met hem verbonden”, zegt Westerlink, die ook van Amsterdamse afkomst is.

“Verder spreekt het me aan dat het een soort pelgrim-tattoo is. Bovendien werk ik veel met daklozen. Dat komt allemaal heel mooi samen in deze tatoeage, ‘voegde hij eraan toe.

Westerlink was echter niet de hoogste bieder. Hij kreeg de tatoeage cadeau.

“Ik wist dat hij de tatoeage heel graag wilde. Het staat hem ook heel goed”, aldus Martijn Met, die het winnende bod uitbracht.

Met zei dat hij dol is op het ontwerp.

“Ik heb vijftien jaar in Amsterdam gewoond en ben vaak langs deze basiliek gefietst. Ik ben niet katholiek maar vind het heel mooi dat de moderne wereld en de kerk samenkomen in dit ontwerp. St. Nicolaas’ werken van barmhartigheid spreken mij aan. Zelf doe ik ook vrijwilligerswerk in mijn woonplaats Alkmaar”, zegt hij.

READ  Lady Dutch werd laat tegengehouden door Grinnell Pelle

Hij zal het ontwerp waarschijnlijk aan de muur van zijn huis hangen, al moet de exacte plek nog besproken worden met zijn vrouw.

Na de tatoeage zegende en zalfde diaken Rob Polet de tatoeage op de arm van de acoliet. De zalf bevatte vocht uit de botten van St. Nicolaas. De bijzondere gebeurtenis vond heel toepasselijk plaats op de dag van de “aankomst” van St. Nicolaas naar het land.

Diaken Rob Polet zegent en zalft een tatoeage gemaakt door Henk Schiffmacher in St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam, nov. 12, 2022. (Credit: Katholiek Nieuwsblad.)

De naamdag van Sinterklaas (6 december) wordt in Nederland jaarlijks gevierd met het geven van geschenken op St. Nicolaasavond (5 december). De festiviteiten beginnen traditiegetrouw elk jaar half november wanneer de figuur van ‘Sinterklaas’ per stoomboot arriveert bij een aangewezen badplaats, zogenaamd uit Spanje. De Nederlandse Sinterklaas wordt beschouwd als een van de bronnen van de Amerikaanse kerstman.

op nov. Op 12 december had Schiffmacher zich met zijn gereedschapskist – en bijgestaan ​​door zijn vrouw – geïnstalleerd naast het altaar van de St. Nicolaas. Het altaar staat pas een jaar in de basiliek.

“Een jaar geleden kregen we een relikwie van de heilige cadeau. Het bot is waarschijnlijk een stuk van de kaak of schouders van St. Nicolaas’, legt Polet uit. De diaken zegt te merken dat steeds meer mensen een kaarsje aansteken in de basiliek.

“Misschien begint het toch een beetje op een bedevaartsoord te lijken”, zei hij.

Dit artikel is exclusief voor Crux vertaald door Susanne Kurstjens.