december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse staat neemt controle over stadsverwarmingsschema’s

Foto: Depositphotos.com

Het kabinet is van plan om stadsverwarmingssystemen gedeeltelijk te nationaliseren in een poging meer invloed uit te oefenen op hun bedrijfsvoering, aldus Haagse bronnen tegen de NOS.

De bronnen zeggen dat minister van Energie Rob Jetten wil dat de regering een belang van 51% heeft in netwerken en dat de ministers een definitief besluit zullen nemen tijdens de kabinetsvergadering van vrijdag.

Zo’n 500.000 woningen in Nederland worden warm gehouden door stadsverwarmingssystemen, die vaak gebruik maken van restwarmte van de industrie. Dat aantal zal de komende jaren verdrievoudigen nu Nederland afstapt van centrale verwarming op gas.

Het kabinet wil de netten nationaliseren als zoetstof om mensen te stimuleren om te stoppen met het gebruik van gasgestookte centrale verwarming, de Volkskrant donderdagmiddag gemeld.

Ambtenaren zijn van mening dat ze meer bereid zouden zijn om over te stappen als ze niet in handen van een particulier bedrijf zouden worden gedwongen, zonder keuze van leverancier, aldus de krant.

Halt

Energiebedrijf Vattenfall zei in een reactie op het rapport dat het geen stadsverwarmingsschema’s meer zou ontwikkelen of die al in bedrijf waren, zou uitbreiden als het kabinet doorging met de nationalisatie.

Het bedrijf, dat voor 100% eigendom is van de Zweedse staat, zei dat het de inspanningen steunde om de lokale autoriteiten een belangrijkere rol te geven. Particuliere bedrijven zouden echter de controle over verwarmingssystemen verliezen terwijl ze financieel verantwoordelijk blijven en dit zou een onmogelijke situatie zijn, zei Vattenfall.

Eneco, 80% eigendom van Mitsubishi Corporation, zei dat de beslissing ‘onbegrijpelijk’ is. Het zal leiden tot ‘onzekerheid over investeringen in lopende projecten, jaren van vertraging en een grotere afhankelijkheid van gas’, zegt het bedrijf tegen het Financieele Dagblad.

READ  Kamerleden willen dat NL alle Afghanen overneemt die met Nederlandse troepen hebben gewerkt

Ongeveer 90% van de stadsverwarmingsnetwerken van het land is in particuliere handen. Vattenfall, Eneco en Ennatuurlijk domineren de markt.

Ook wil Jetten de kosten van stadsverwarming loskoppelen van de gasprijs, zegt de NOS. Huishoudens die industriële warmte gebruiken, hebben te maken met een stijgende energierekening, ook al zijn ze door het huidige systeem mogelijk gasloos.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.