april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse scale-ups hebben te maken met een financieringstekort van € 500 miljard ⁠— rapport

Nieuwe gegevens van internationale VC Lakestar suggereren dat Nederlandse bedrijven worden gehinderd door een aanzienlijk tekort van € 500 miljard aan financiering in de groeifase.

De rapport dat gebruik maakt van data van adviesbureau McKinsey, waarschuwt dat Nederland een stagnerende economische groei zou kunnen meemaken als gevolg van het financieringstekort. Lakestar presenteert ook een reeks aanbevelingen om de trend te keren op basis van eerdere innovatieprogramma’s in de VS.

Maatregelen die zouden kunnen helpen de innovatiekloof te dichten, zijn onder meer beter onderwijs, assetallocatie, hervormingen van de regelgeving en strategieën om de toegang tot investeerders te verbeteren.

Lakestar zegt dat Nederland van oudsher heeft gerekend op het opschalen van groei-economieën om de groei van het bbp te ondersteunen. De Amsterdam Exchange Index, momenteel een van Europa’s meest concurrerende economieën, bestaat grotendeels uit scale-ups van na de Tweede Wereldoorlog.

In de afgelopen decennia is de Nederlandse groei vertraagd tot ongeveer 1% CAGR (van 2000 tot 2020), een scherpe daling van ongeveer tweederde ten opzichte van het vergelijkbare tempo van 1990 tot 2000. Het rapport concludeert dat Nederland nog eens 3.000 groeibedrijven nodig zal hebben om om de bbp-dalingen om te buigen, waarbij deze doelstelling tot 2042 naar verwachting € 2 biljoen aan economische waarde zal vrijmaken.

Dit is de derde in een serie van Europese speciale marktanalyses van Lakestar, naar aanleiding van zijn diepgaande rapporten over Duitsland en het VK.

READ  Verslag: Manchester United huidige 'koplopers' om Nederlandse verdediger te contracteren