juni 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechtbank veroordeelt Britten voor ‘vulgair’ vliegtuiggevecht

Een Nederlandse rechtbank heeft woensdag vijf Britten veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en boetes na een “vulgair” gevecht op een vlucht van Manchester naar Amsterdam waarbij verschillende gewonden vielen.

Op 5 mei braken er problemen uit op een KLM-vlucht na een ruzie tussen twee groepen Britse passagiers.

Twee mannen zouden “racistische opmerkingen hebben gemaakt tegen een andere groep van vier mannen”, aldus de Noord-Nederlandse rechtbank in een verklaring.

Om de situatie te de-escaleren, besloot de gezagvoerder om de twee mannen uit het vliegtuig te laten stappen zodra het in Amsterdam landde.

Er werd echter iets gezegd, wat een 33-jarige – een van de twee – ertoe aanzette om een ​​​​25-jarige uit de andere groep te slaan en er ontstond chaos.

De 25-jarige en zijn drie vrienden pakten op hun beurt de 33-jarige vast en sloegen en schopten hem.

Verschillende mensen raakten gewond, waaronder de kapitein en de purser, toen ze probeerden in te grijpen.

De zes werden kort daarna gearresteerd.

Op Twitter geposte beelden tonen de mannen die vechten met angstige passagiers die toekijken, sommigen schreeuwen om kalmte.

“De andere passagiers moeten zich erg angstig hebben gevoeld. Ze zaten nog op hun stoel en konden het vliegtuig niet uit”, aldus de rechtbank in Haarlem, vlakbij Schiphol.

“Dit woog zwaar op de rechtbank”, voegde het eraan toe.

Vier Britten kregen voorwaardelijke straffen en elk 1000 euro boete, terwijl een vijfde een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een boete van 500 euro kreeg.

Een zesde man werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De namen van de verdachten werden niet gegeven.

READ  Nederlandse gezondheidsexperts bevelen verdere actie tegen Omicron aan, zegt NOS

Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van vier maanden en zei: “Er was een explosie van geweld”, zei de lokale omroep AT5.

Het was een “vulgair gevecht in het gangpad van een vliegtuig, waar volwassen mannen iemand verwoed beukten alsof ze in een boksring waren”, voegde de aanklager eraan toe.

jhe/bp