juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse premier heeft vertrouwen in NAVO-werk na Orban-gesprekken

Nederlandse premier heeft vertrouwen in NAVO-werk na Orban-gesprekken

De Nederlandse premier Mark Rutte zei dinsdag dat hij “voorzichtig optimistisch” was na gesprekken met premier Viktor Orbán dat hij de oppositie van Hongarije om het volgende hoofd van de NAVO te worden, zou overwinnen.

Nadat hij de steun van de grootmachten heeft gewonnen, is Rutte de duidelijke koploper om het hoofd van de coalitie over te nemen als de ambtstermijn van huidige leider Jens Stoltenberg dit jaar afloopt.

Maar hij had moeite om Orbán te verslaan en krijgt nog steeds te maken met concurrentie van de enige andere kandidaat, de Roemeense president Klaus Ihanis.

“Ik ben voorzichtig optimistisch over Hongarije”, zei Rutte tegen verslaggevers nadat hij Orban had ontmoet aan de zijlijn van een EU-top in Brussel.

Orbán zei dat hij zijn bezwaren deze maand kon laten vallen als Rutte zich verontschuldigde voor eerdere opmerkingen waarin hij de rechtse regering in Boedapest bekritiseerde en Hongarije toestond zich buiten de NAVO-plannen te houden om de hulp aan Oekraïne te verhogen.

Orbán “bood geen excuses aan, en ik heb duidelijk gezien wat er in Hongarije gebeurde in termen van sociale reacties op wat ik een paar jaar geleden zei”, zei Rutte.

“We lieten het daarbij, keken meer naar de toekomst en hij verontschuldigde zich niet”, zei Rutte, die zei dat hij nu een brief aan Orbán zou schrijven waarin hij hun gesprekken samenvatte.

Orban zei dat Rutte zijn steun zou kunnen winnen als Hongarije ermee instemde zich te houden aan een deal die Stoltenberg vorige week in Boedapest sloot om zich terug te trekken uit de NAVO-programma's om Oekraïne te helpen.

READ  De Nederlandse voetbalclub Vitesse verzamelde punten en werd uit het veld gezet tijdens een onderzoek naar de Russische banden van Abramovich

“Als hij bereid is het te steunen, kunnen we ervoor gaan”, zei Orbán.

“Het gaat om de toekomst, niet om het verleden.”

Toonaangevende NAVO-machten, onder leiding van de Verenigde Staten, dringen aan op een akkoord over de nieuwe leider van het bondgenootschap volgende maand tijdens een top in Washington.

Rutte – die momenteel een interim-premier vervult – zal de komende weken aftreden als er een nieuwe Nederlandse regering wordt geïnstalleerd.