januari 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse moordtotaal 6% hoger, Rotterdam de nieuwe moordhoofdstad met 16 slachtoffers in 2022

In Nederland zijn vorig jaar in totaal 133 slachtoffers in 128 afzonderlijke zaken om het leven gekomen door moord of doodslag, zo blijkt uit voorlopige cijfers verzameld door de Telegraaf. Rotterdam krijgt voor 2022 de dubieuze titel van moordhoofdstad van Nederland. Daar kwamen zestien mensen door geweld om het leven. De stad werd gevolgd door Amsterdam, waar elf doden vielen.

Het landelijk cijfer van 133 heeft de krant bepaald op basis van gegevens van de regionale politiekorpsen en website Moordatlas.nl. De website volgt alle gevallen van moord en doodslag in Nederland.

Dat is bijna zes procent hoger dan in 2021, toen vielen er volgens het CBS 126 doden. Het huidige totaal is tien procent hoger dan in 2020, toen waren er 121 slachtoffers van moord of doodslag.

Mannelijke slachtoffers waren goed voor ten minste 80 van de slachtoffers, bijna het dubbele van het aantal vrouwelijke slachtoffers, 41.

Uit de voorlopige gegevens blijkt dat 12 van de slachtoffers jonger waren dan 18 jaar. Drie van hen, twee meisjes en een jongen, waren baby’s of peuters. Zeven van de kinderen waren jongens tussen 4-17 jaar, terwijl twee anderen meisjes waren in dezelfde leeftijdsgroep.

Rotterdam had met 16 slachtoffers meer moord- of doodslagincidenten dan enige andere gemeente in Nederland. In totaal vielen er in de regio Groot-Rotterdam 26 slachtoffers. Rotterdam is de grootste stad in de provincie Zuid-Holland, die ook het hoogste aantal slachtoffers had, 35, in vergelijking met enige andere provincie.

“De statistieken van dit jaar zijn erg treurig. Elk slachtoffer is er één te veel”, zegt Brigitte Nolden, hoofd van de regionale recherche van de politieregio Rotterdam. “De impact is enorm, want achter elk slachtoffer staan ​​nabestaanden”, zegt Nolden tegen de krant. krant.

READ  Nederlandse fintech Finom neemt Britse betalingsstartup Kapaga . over

Noord-Holland en Noord-Brabant hadden elk 22 slachtoffers, meldt de krant, gevolgd door Limburg met 16. Gelderland en Zeeland hadden beide acht gewelddadige doden, Overijssel zes.

Voorlopige gegevens identificeerden drie slachtoffers in Flevoland en twee slachtoffers in Drenthe, Friesland en Groningen.

Gegevens die vorige week door het AD zijn beoordeeld, schatten het aantal slachtoffers in de stad Utrecht op nul, met drie moord- of doodslagzaken in Den Haag. De provincie Utrecht leek het jaar af te sluiten met in totaal zes of zeven gevallen.