oktober 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse moeder krijgt 3 jaar in VS voor steun aan Somalische militanten

Opmerking

ALEXANDRIA, VA. — Een Nederlandse vrouw is maandag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het doneren van enkele honderden dollars aan een groepering die de militante groepering al-Shabab in Somalië steunde.

De straf die werd opgelegd aan Farhia Hassan, 38, was veel minder dan de 8-jarige straf die de aanklagers hadden geëist.

Ze werd eerder dit jaar door een jury van de Amerikaanse rechtbank in Alexandrië veroordeeld wegens samenzwering om materiële steun te verlenen aan terroristen.

Aanklagers zeiden dat ze een van de ongeveer 15 vrouwen was die samenkwamen in een online chatroom en regelmatig kleine bedragen toezegden om militanten van al-Shabab in Somalië en Kenia te steunen. In totaal zeggen officieren van justitie dat ze ongeveer $ 300 heeft geschonken over een periode van drie jaar, hoewel ze toegaven dat het moeilijk was om betalingen te volgen.

Hassan, geboren in Somalië en moeder van zes kinderen, kreeg als tiener asiel in Nederland en vestigde zich in Terneuzen. Ze werd aanvankelijk in 2014 aangeklaagd, maar vocht zeven jaar lang tegen uitlevering voordat ze naar de VS werd gebracht om terecht te staan.

Twee leiders van de groep zijn al veroordeeld en veroordeeld tot respectievelijk 12 en 11 jaar.

Hassan’s advocaten voerden aan dat ze in de eerste plaats nooit had mogen worden aangeklaagd. Ze zeiden dat het overdreven was voor de VS om een ​​Nederlandse vrouw aan te klagen voor het steunen van Somalische militanten terwijl ze geen enkele connectie had met de VS

READ  Nederlandse Release Offshore Wind Tender Teaser

Hoewel al-Shabab door de VS is aangewezen als terroristische organisatie, had het een dergelijke aanwijzing niet in Nederland of de Europese Unie op het moment dat de groep actief was, van 2011 tot 2014.

De advocaten van de verdediging, Jessica Carmichael en Yancey Ellis, zeiden ook dat de minimale bijdragen die aan hun cliënt werden toegeschreven, slechts een minimale straf rechtvaardigden. Ze pleitten voor een gevangenisstraf van ongeveer negen maanden.

“Mevrouw. Hassan is al genoeg gestraft’, schreven ze in de strafpapieren.

Aanklagers zeiden echter dat $ 300 een lange weg kan gaan. In gerechtelijke documenten zeiden ze dat het geld in Somalië zou kunnen worden gebruikt om het maandloon van een al-Shabab-strijder te betalen of om een ​​AK-47 militair geweer of een kameel te kopen.

Tijdens de hoorzitting van maandag zei Hassan via een Somalische tolk dat ze geen aanhanger van al-Shabab is, maar geld doneerde om het Somalische volk te helpen.

Aanklagers zeiden echter dat er geen bewijs is dat Hassan echt heeft gederadicaliseerd, en zeiden dat degenen die deelnamen aan de online chats regelmatig lezingen hoorden ter ondersteuning van zelfmoordaanslagen en moord op geestelijken, naast andere gewelddadige acties.

“Elke aanwijzing voor het Hof is dat ze net zo sterk gelooft in de missie van al-Shabaab als in 2011, toen de samenzwering begon”, schreef aanklager Danya Atiyeh.

Rechter Anthony Trenga, die de straf oplegde, zei dat hij het grotendeels eens was met de radicalisering van Hassans. Maar hij zei dat Hassans acties niet het opleggen van een zogenaamde “terrorismeverbetering” verdienden, die gewoonlijk resulteert in extreme verhogingen van de aanbevolen termijn onder federale richtlijnen voor veroordelingen.

READ  Ricardo Pepi van het Amerikaanse voetbalelftal betrapt op het dragen van een Nederlands shirt in een Nederlandse nachtclub na het verlies van het WK

Hassan heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen haar veroordeling en vonnis.