juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse minister van Defensie bezorgd over wapengeweld VS

Nederlandse minister van Defensie bezorgd over wapengeweld VS

PRAAG (AP) – De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren uitte dinsdag zijn bezorgdheid over het wapengeweld in de Verenigde Staten na een schietpartij in Indianapolis afgelopen weekend waarbij een Nederlandse soldaat omkwam en twee gewonden.

“We doen veel trainingen van onze militairen in de Verenigde Staten, en we verwachten echt niet dat dit zal gebeuren. Dus het is heel, heel zorgwekkend voor ons.” Ollongren vertelde The Associated Press tijdens een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de Europese Unie in Praag.

Een 26-jarig lid van het Nederlandse Commando Korps, door de Amerikaanse autoriteiten geïdentificeerd als Simmie Poetsema, stierf aan zijn verwondingen “omringd door familie en collega’s” na de schietpartij begin zaterdag, zei het Nederlandse ministerie van Defensie maandag in een verklaring.

Poetsema en de twee andere soldaten werden neergeschoten nadat de politie van Indianapolis dacht dat het een ongeregeldheid was buiten het hotel waar ze zaterdag rond 03.30 uur verbleven in de buurt van verschillende bars en nachtclubs in het centrum, zeiden de autoriteiten. De soldaten waren in de VS voor oefeningen op een militaire basis in het zuiden van Indiana.

Ollongren weigerde commentaar te geven op de schietpartij terwijl het onderzoek voortduurt. Ze zei dat er “goed contact” is tussen de Nederlandse marechaussee en de autoriteiten in Indianapolis.

“We hebben dingen in de media gelezen, we hebben gehoord wat de burgemeester heeft gezegd, maar we vinden het heel belangrijk om een ​​echt grondig onderzoek te doen. Dus daar wachten we op totdat we commentaar geven op wat er werkelijk is gebeurd’, zei ze.

READ  Nederlandse verpleeghuizen herstellen mondkapjes nu COVID-aantallen stijgen – EURACTIV.com

Ollongren zei dat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin maandag contact met haar had opgenomen ‘om zijn spijt en zijn medeleven te betuigen’.

De politie van Indianapolis heeft maandag geen aanvullende informatie vrijgegeven over de omstandigheden van de schietpartij. Er zijn geen arrestaties aangekondigd.