oktober 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse kroonprinses verhuist uit studentenhuis vanwege angst voor “drugsmaffia-ontvoeringsplot”

De kroonprinses van Nederland, prinses Amalia, heeft haar studentenhuis verlaten en is teruggekeerd naar het koninklijk paleis nadat de Nederlandse drugsmaffia haar dreigde te ontvoeren of aan te vallen. “Het is heel triest dat dit soort maatregelen nu nodig zijn”, zegt een terrorismedeskundige. Lees verder om erachter te komen wie volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de dreiging en wat de koning en koningin te zeggen hebben over de ontwikkeling.

1

Geloofwaardige dreiging onderbreekt het eerstejaarsjaar van prinses

Het VK Keer meldde dat Amalia, 18, al veiligheidsmaatregelen nam – ze verliet alleen haar appartement om lessen bij te wonen aan de Universiteit van Amsterdam. Maar toen onderschepte criminele communicatie een ontvoeringsdreigement opleverde (ook Mark Rutte, de premier, werd genoemd), werd ze aangespoord om in het paleis op slot te gaan.

2

“Het is echt zwaar”, zegt King

“Ze kan het huis bijna niet uit”, zei koningin Máxima, verwijzend naar de koninklijke residentie Huis ten Bosch in Den Haag. “Het maakt me een beetje emotioneel. Het heeft enorme gevolgen voor haar leven”, zei ze. ‘Het is niet leuk om je kind zo te zien leven. Ze kan naar de universiteit, maar daar blijft het bij.’ Koning Willem-Alexander zei: “Ik kan het niet beschrijven, het is echt zwaar.”

3

“Erg verdrietig”

Amalia is de volgende in lijn voor de troon. Ze studeert politicologie, psychologie, rechten en economie en woonde met andere studenten in een appartement.

Sommige experts uitten hun ongenoegen over de ontwikkeling. “Andere prinsen en prinsessen hebben altijd kunnen studeren. Het is heel triest dat dit soort maatregelen nu nodig zijn”, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en terrorismebestrijding aan de Universiteit Leiden. Het Parool krant. “Er zal alles aan zijn gedaan om Amalia gewoon in Amsterdam te laten wonen, iets waar ze alle recht op heeft, maar dat is ontzettend moeilijk als er een grote dreiging is.”

4

Wat is de bron van de dreiging?

De Keer meldt dat de ontvoeringsdreiging zes weken is onderzocht en afkomstig is van Ridouan Taghi, 44, een maffiafiguur die terechtstaat in Amsterdam. Zijn groep zou de invoer van cocaïne in Europa controleren. Het afgelopen jaar beval hij de moord op een kroongetuige, een senior aanklager en een journalist.

READ  Klimaatverandering: meerdere overwinningen in uitspraak Nederlandse rechtbank tegen Shell

Telefoontaps brachten de ontvoeringsdreigementen aan het licht tegen de prinses en de premier. “Wat er gebeurt gaat verder dan misdaad. Het is zo ontwrichtend dat het sociaal ontwrichtend is, het is een aanslag op de democratische rechtsorde”, aldus Bakker.

5

“Het spijt me heel erg voor haar”

“Het spijt me heel erg voor haar en ik ben er natuurlijk erg bezorgd over”, zei de premier, die beweerde dat de autoriteiten eraan werkten om de prinses te beschermen. “Ik garandeer dat onze veiligheidsdiensten dag en nacht hard werken om haar veiligheid te garanderen”, tweette Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid. “Het is verschrikkelijk dat dit nodig is, in de eerste plaats voor de kroonprinses zelf.”