april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse koning verwelkomt verontschuldiging regering voor slavernij – DW – 25/12/2022

Koning Willem-Alexander van Nederland verwelkomde zondag de verontschuldiging van de Nederlandse premier Mark Rutte voor de slavernij eerder deze week en zei dat dit het “begin van een lange reis” was.

Tijdens zijn toespraak op eerste kerstdag tot de natie zei Willem-Alexander dat niemand die vandaag in Nederland woont, verantwoordelijk kan worden gehouden voor de onmenselijkheid die wordt begaan tegen mannen, vrouwen en kinderen in de voormalige koloniën van Nederland.

“Maar door op een eerlijke manier naar onze gezamenlijke geschiedenis te kijken en door de misdaad tegen de menselijkheid die slavernij was te erkennen, leggen we wel de basis voor een gezamenlijke toekomst”, zei de koning vanuit paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

“De verontschuldiging van de regering is het begin van een lange reis”, voegde hij eraan toe.

Nederland verontschuldigt zich voor rol in slavernij

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg een upgrade naar een webbrowser die ondersteunt HTML5-video

Een jaar van herdenking

Premier Mark Rutte heeft maandag officieel zijn excuses aangeboden voor de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de slavernij in zijn voormalige koloniën en noemde het een “misdaad tegen de menselijkheid”.

Nederland is van plan de confrontatie aan te gaan met het slavernijverleden van het land. Het land riep 2023 uit tot een herdenkingsjaar, met verschillende grote evenementen en de aankondiging van een fonds van € 200 miljoen ($ 212 miljoen) voor sociale initiatieven.

Willem-Alexander zei dat de hofhouding actief zou deelnemen aan het plan. Het doel was om alle vormen van discriminatie, uitbuiting en onrechtvaardigheid tegen te gaan, zei hij.

READ  Magische foto's van een Nederlands bos bedekt met zeldzame lentesneeuw

Kritiek van afstammelingengroepen

De stap van Rutte druiste echter in tegen de wens van enkele slavernijherdenkingsorganisaties die wilden dat de excuses op 1 juli 2023 zouden worden aangeboden.

Afstammelingen van de Nederlandse slavernij zullen dan 150 jaar vrijheid van slavernij vieren in een jaarlijkse viering genaamd “Keti Koti” (Breaking the Chains) in Suriname.

De leiders van het Caribische eiland Sint Maarten en Suriname in Zuid-Amerika betreurden het gebrek aan dialoog vanuit Nederland over de verontschuldiging.

Aangenomen wordt dat Nederland naar schatting 600.000 mensen tot slaaf heeft gemaakt, voornamelijk in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, voordat de slavernij officieel werd afgeschaft op 1 juli 1863.

dh/jcg (AFP, dpa)