december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse journalist aangehouden door politie in Noord-Irak

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is door de politie aangehouden in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Ze zei woensdagavond op Twitter dat ze geconfronteerd wordt met uitzetting uit de regio. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de journalist zo goed mogelijk ondersteunen.

Geerdink stond op het punt de grens met Syrië over te steken. De politie bracht haar naar het vliegveld in de Iraakse stad Erbil. Ze is er nog steeds. Geerdink denkt dat ze wordt uitgezet omdat ze ‘persona non grata’ is vanwege haar ‘scherpe pen’. “Erdogan’s arm is lang”, twitterde ze.

“Het is ronduit triest dat de autoriteiten in de Koerdische regio van Irak zo bang zijn voor een vrouw met een pen. En natuurlijk hun eigen lokale journalisten, die meer dan ooit gevangen zitten”, schreef Geerdink. De journalist werkt voor verschillende Nederlandse media. Ze schrijft vaak over Koerdistan.

In 2015 werd Geerdink in Turkije gearresteerd op verdenking van het verspreiden van propaganda voor de PKK, een Koerdische organisatie die ook op de terrorismelijst van de Europese Unie staat. Ze werd vrijgesproken. Later dat jaar werd ze enkele dagen gevangengezet omdat ze naar verluidt een verboden gebied was binnengegaan. Turkije heeft haar uiteindelijk gedeporteerd. Daarna ging ze naar Irak en Syrië. Haar meest recente boek verscheen in 2018: Dit vuur dooft nooit: Een jaar bij de PKK.

Op Twitter zei Geerdink dat ze hoopt dat iedereen die over Koerdistan en Turkije schrijft, hun pennen “scherpt”. “Ze kunnen ons niet allemaal deporteren en verbieden.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de consul-generaal in Erbil “nauw contact” met de journalist. “In contact met de autoriteiten van de regio hebben we onze zorgen geuit over de uitzetting van Geerdink”, aldus de woordvoerder.

READ  Nederlandse promotors schetsen impact personeelstekort

“Wij vinden dat journalisten overal ter wereld hun werk moeten kunnen doen, daarom hebben we het belang van persvrijheid benadrukt.” De Nederlandse ambassadeur in Bagdad heeft hierover ook contact opgenomen met de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken.