april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse gemeenten weten niet goed hoe ze deze winter moeten omgaan met een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen

Het winterweer in Oekraïne zal de komende week kouder blijven, omdat het land worstelt om reparaties uit te voeren nadat Russische aanvallen grote delen van zijn energie-infrastructuur hebben weggenomen. De temperaturen in Kiev kunnen volgende week dalen tot onder de -8 graden Celsius, wat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ertoe aanzet om te zeggen dat Nederland klaar zal staan ​​om meer vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen als ze besluiten hun thuisland te ontvluchten omdat ze het niet aankunnen in gebouwen die niet verwarmd kunnen worden . . Maar ook de Nederlandse gemeenten zijn zelf bezorgd dat ze niet in de behoeften van Oekraïense vluchtelingen kunnen voorzien.

Zo’n 40 procent van de door de NOS ondervraagde gemeenten zegt tegen grenzen van hun beschikbare ruimte aan te lopen en binnenkort een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen te krijgen. De omroep ondervroeg 174 van de 345 gemeenten in Nederland en constateerde dat de opvang van vluchtelingen goed gaat, maar de zorg, geestelijke gezondheidszorg en onderwijs niet.

Ruim 84.000 vluchtelingen zijn Oekraïne al ontvlucht en hebben zich in Nederland gevestigd, een stijging van 5 procent in slechts een maand tijd. Ruim driekwart van de vluchtelingen nam onderdak in een door de gemeente gerund opvangcentrum. Die opvangruimtes zitten volgens de NOS nu voor 97 procent vol. Sommige gemeenten kunnen enkele tientallen plaatsen vrijmaken, maar veel andere zeiden dat het nog te vroeg is om te zeggen wat ze kunnen doen.

Bovendien is het mogelijk dat schuilplaatsen die nu in gebruik zijn de komende maanden niet beschikbaar zijn. Zo zullen woningen in Soest die door vluchtelingen worden gebruikt, worden teruggegeven aan ontwikkelaars die van plan zijn ze te slopen om nieuwe complexen te bouwen. Ook andere gemeenten hebben te maken met aflopende huurcontracten.

READ  Messi's Argentinië gaat door na strafschoppen na Nederlandse comeback

Ook door personeelstekorten is het moeilijk om de opvang in de opvang te beveiligen en door het aanhoudende lerarentekort is het ook moeilijk om kindvluchtelingen van onderwijs te voorzien. “Daarnaast blijft de opvang extra tijd vragen van diverse andere mensen in onze organisatie, waardoor er mogelijk andere taken achterblijven”, aldus een woordvoerder in Doetinchem.

“Het reguliere werk valt nu helemaal weg, dat kan niet worden gecompenseerd door de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt een woordvoerder van Zaanstad tegen de NOS.

In Lochem worden vrijwilligers die dit jaar enorm hebben geholpen op vijf opvanglocaties tot het uiterste gedreven. “Vaak gaat het om wat oudere mensen die grote (fysieke) inspanningen leveren, zoals helpen bij het verzamelen van spullen, huisraad of het inrichten van appartementen.”

Daarnaast hebben gemeenten moeite met het omgaan met vluchtelingen die voor overlast zorgen. Er is geen centrale locatie om ze te plaatsen en ze worden uiteindelijk uitgezet of van de ene locatie naar de andere overgebracht. Een woordvoerder in Waalwijk zei dat deze mensen nu als “hete aardappelen” door elkaar worden geschud.

Terwijl de psychologische tol van de oorlog voortduurt, maken de gemeenten zich ook zorgen over het gebrek aan structurele oplossingen om hen te helpen en tegelijkertijd veiligere ruimtes voor anderen te bieden.