november 29, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse firma Gasunie stelt 7 bcm LNG veilig voor nieuwe terminal – EURACTIV.com

Het Nederlandse gasbedrijf Gasunie zei donderdag (7 juli) dat het 7 miljard kubieke meter (bcm) vloeibaar aardgas (LNG) per jaar had gecontracteerd voor de levering aan zijn nieuwe terminal in het noorden van Nederland.

Het Tsjechische energiebedrijf CEZ as en Shell Western LNG hebben gezamenlijk getekend voor de levering van LNG aan de terminal, die een capaciteit van 8 bcm heeft en die Gasunie eerder dit jaar besloot te installeren om de afhankelijkheid van het land van Russisch gas te helpen beperken.

De Tsjechische minister van Industrie, Jozef Síkela, verwelkomde de deal.

“Het aandeel van de LNG-terminalcapaciteit zal het mogelijk maken om de afhankelijkheid van (Tsjechië) van gas uit Rusland met maximaal een derde te verminderen en het zal ons aanzienlijk versterken in de energieoorlog met (de Russische president Vladimir) Poetin”, zei Síkela op zijn Twitter account.

Het Tsjechische jaarlijkse verbruik, ongeveer 9 miljard kubieke meter (bcm), wordt tot nu toe voor bijna 100% door Russisch gas geleverd.

Een woordvoerder van het Tsjechische ministerie van Industrie zei dat er wordt onderhandeld over de bron van het gas voor de terminal.

Gasunie zei te verwachten de resterende 1 bcm voor de terminal in de komende maanden te contracteren.

De nieuwe terminal bestaat uit twee drijvende opslag- en hervergassingsunits, die eind augustus in de Eemshaven in het noorden van Nederland aankomen.

De terminal blijft naar verwachting vijf jaar operationeel en verdubbelt de totale hoeveelheid LNG die wordt geïmporteerd door Nederland, dat ook een grote LNG-faciliteit heeft in de Rotterdamse haven.

READ  Nederlandse sigarettenprijs kan in 2040 oplopen tot 47 euro per pakje