juni 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse exportregels voor China in het vizier in afwachting van ASML-resultaten, CIO News, ET CIO

Door Toby Sterling en Stephanie van den Berg

AMSTERDAM: Verwachting dat de Nederlandse overheid de verkoop aan China door de chipapparatuurgigant verder gaat beperken ASML Holding NV kan de verwachte sterke resultaten over het vierde kwartaal van volgende week overschaduwen.

Den Haag zal naar verwachting in ieder geval enkele aanvullende beperkingen opleggen ASML’s export naar China, vertelde een Nederlandse overheidsbron die bekend is met veiligheidsdiscussies tussen de Verenigde Staten en Nederland aan Reuters, hoewel ze geen tijdschema konden geven.

ASML, een belangrijke leverancier van chipmakers, genereert ongeveer 15% van zijn omzet in China, een belangrijke groeimarkt, zelfs nadat het in 2019 onder druk van de VS werd beperkt om zijn meest geavanceerde machines daar te verkopen.

De spanningen tussen Washington en Peking over halfgeleiders zijn sindsdien gestaag verslechterd.

Washington legde in oktober exportbeperkingen op aan zijn eigen chipapparatuurbedrijven om het vermogen van China om chips te maken te belemmeren en zijn militaire vooruitgang af te remmen.

Amerikaanse functionarissen zeggen te verwachten dat Nederland dit voorbeeld zal volgen.

Minister-president Mark Rutte op 1 januari. 17 zei dat hij een “goed resultaat” verwachtte van de besprekingen met de Verenigde Staten over deze kwestie na een ontmoeting met de president Jo Biden in Washington.

Maar de Nederlandse handelsminister Liesje Schreinemacher heeft onderstreept dat Nederland de Amerikaanse regels niet zomaar overneemt.

“Ik weet dat er internationaal veel druk is, maar ik zal vechten voor open handel en tegen protectionisme”, vertelde ze op 1 januari aan een panel in Davos. 19.

De regeringsbron zei dat Den Haag heeft gewerkt aan het oplossen van verschillende problemen.

READ  BP biedt op twee Nederlandse offshore windparken

Een daarvan is ervoor te zorgen dat de Nederlandse regels zo worden opgesteld dat ze voor ASML niet restrictiever zijn dan voor Amerikaanse bedrijven.

Een andere is dat Japan, de thuisbasis van ASML-concurrent Nikon, vergelijkbare regels heeft, en een derde is dat nieuwe beperkingen de wereldwijde chipmarkt niet op zijn kop zetten. fiches.

“We komen er wel uit”, zegt de bron.

INKOMSTEN

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat toezicht houdt op de exportcontroles, weigerde commentaar te geven. ASML weigerde ook commentaar te geven, daarbij verwijzend naar een rustige periode voorafgaand aan de winst die op 1 januari wordt verwacht. 25.

ASML zal naar verwachting in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,68 miljard euro ($ 1,82 miljard) boeken op een recordomzet van 6,37 miljard euro, volgens gegevens van Refinitiv Eikon.

In november verhoogde ASML haar jaarlijkse omzetramingen met 25% tot minimaal 30 miljard euro in 2025.

Inclusief de beste klanten van het bedrijf TSMC, Samsung en Intel zijn bezig met grote uitbreidingen, dus eventueel verlies aan Chinese omzet zou in eerste instantie elders kunnen worden gecompenseerd.

Toch zullen de Amerikaanse restricties naar verwachting een impact hebben op 5% van ASML’s orderportefeuille van 38 miljard euro.

Er kunnen nog meer verliezen ontstaan ​​door strengere Nederlandse regels, als bijvoorbeeld opnieuw limieten worden gesteld aan de verkoop aan China van apparatuur voor diep ultraviolette lithografie (DUV) met oudere technologie.

ASML heeft sinds 2014 voor meer dan 8 miljard euro aan dergelijke apparatuur verkocht in China, toen DUV werd geschrapt van internationale lijsten van goederen die mogelijk militair worden gebruikt.

READ  Douglas Brouwer: Hollandse directheid

De regering zou haar definitie van gevoelige technologie moeten uitbreiden met DUV om deze te beperken en mag niet specificeren dat een dergelijke stap gericht is op China.