mei 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse expertise op het gebied van EV-laden gaat naar Californië Nieuwsbericht

Nieuwsbericht | 06-09-2022 | 23:47

Het opladen van elektrische auto’s moet makkelijker, veiliger en slimmer worden. De Nederlandse minister van Milieu Vivianne Heijnen en Yana Garcia Gonzalez, staatssecretaris voor Milieubescherming van Californië, tekenden hiervoor vandaag een overeenkomst.

Afbeelding: ©RVD / RVD

De Nederlandse minister van Milieu Vivianne Heijnen en Yana Garcia Gonzalez, staatssecretaris voor Milieubescherming van Californië, ondertekenden de overeenkomst in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, Californië Lt. overheid Eleni Kounalakis en eerste partner Jennifer Siebel Newsom.

Experts uit Nederland en Californië gaan samenwerken aan betere regelgeving en meer gebruik van nieuwe technologieën. Dat is nodig als in 2035 alle nieuwe auto’s die in de Europese Unie en Californië worden verkocht, emissievrij moeten zijn. De overeenkomst is getekend tijdens de Nederlandse handelsmissie naar San Francisco, in aanwezigheid van koningin Máxima en de Californische luitenant-gouverneur Eleni Kounalakis.

‘Elektrische voertuigen en goede laadpalen gaan samen als een trein en een spoorlijn’, zegt mevrouw Heijnen. ‘En er valt nog zoveel te winnen als het gaat om laadtechnologie. Het is een gebied waarin Nederland en Californië veel expertise hebben. Zo kunnen we samen grote stappen maken naar slimmer, gemakkelijker en veiliger opladen, wat zowel het klimaat als de EV-rijders ten goede komt. Er zijn in Nederland meerdere bedrijven met dit soort knowhow, wat voor ons goede economische kansen biedt.’

“Als het gaat om klimaatactie, steekt Californië boven ons gewicht uit. We werken samen met landen over de hele wereld om de vervuiling terug te dringen en een nieuw tijdperk van emissievrije voertuigen in te luiden. Californië en Nederland zijn er trots op zij aan zij te staan ​​in onze gezamenlijke inspanningen om een ​​gedurfd klimaatbeleid te bevorderen en gemeenschappen van Alameda tot Amsterdam te beschermen”, aldus luitenant-gouverneur Eleni Kounalakis.

Samenwerking tussen experts

Nederland en Californië hebben beide grote, innovatieve testfaciliteiten voor het ontwikkelen en testen van de nieuwste technologieën voor snelladen, slim laden en cybersecurity. Dit levert veel nieuwe kennis op. Experts van ElaadNL en de California Energy Commission gaan nu samen testen doen en zullen op basis van hun toegepaste kennis en ervaring wetgevers in Nederland, de VS en de EU adviseren over het opnemen van cybersecurity, gebruiksvriendelijkheid en veiligheidseisen in nieuwe wetgeving . De eerste bijeenkomst is gepland voor komend voorjaar.

Concreet willen Nederland en Californië dat laadstationbedrijven wereldwijd dezelfde open standaarden gaan gebruiken, zodat berijders elk laadstation kunnen gebruiken zonder eerst een apart abonnement af te sluiten. Dit bevordert het gemak en vermindert de onzekerheid van chauffeurs, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie gaan naar het buitenland. Het zal het voor laadstationfabrikanten ook makkelijker maken om hun producten internationaal op de markt te brengen.

Een ander doel is om de ontwikkeling van slim laden te versnellen. Hierdoor kunnen EV’s stroom uit hun batterij terugleveren aan het net, bijvoorbeeld wanneer er veel vraag is naar elektriciteit. Het op deze manier vergroten van de piekcapaciteit van het net kan helpen bij het oplossen van de problemen waarmee het net momenteel kampt. Hoe slimmer laadstations echter worden, hoe belangrijker het is om ze te beschermen tegen hackers. Digitale veiligheid is daarom een ​​belangrijke randvoorwaarde voor slimme laadtechnologie.

ambities

Nederland en Californië hebben beide grote ambities als het gaat om elektrisch rijden. Nederland is een pionier in Europa, Californië in de VS. Nederland heeft relatief veel laadpalen en daarnaast zijn er meerdere bedrijven die deze zowel commercieel, in eigen land als elders, ook in de VS, produceren en exploiteren. Producten en diensten op het gebied van elektrisch rijden, zoals de productie en verkoop van laadpalen, dragen jaarlijks zo’n € 5 miljard bij aan het Nederlandse nationale inkomen.

Als koploper op het gebied van elektrisch rijden in de VS, is Californië ook de thuisbasis van veel bedrijven die EV-componenten en laadstations maken.

Circulaire economie en klimaatadaptatie

Nederland en Californië werken al jaren samen op allerlei terreinen. In hun Memorandum of Understanding spraken ze ook af om hun lopende samenwerking op het gebied van circulaire economie, duurzaamheid en klimaatadaptatie uit te breiden. Hiertoe wordt later dit jaar een actieprogramma gepresenteerd.

Secretaris Yana Garcia: “Vandaag de dag is het hele Westen in de greep van wat misschien wel de heetste en langste hittegolf in september is die ooit is gemeten, waardoor bosbranden en droogte worden verergerd. Dit is slechts de laatste herinnering aan hoe reëel de klimaatcrisis is en hoe deze het dagelijks leven van Californiërs en mensen over de hele wereld beïnvloedt. Ik ben vereerd om hier vandaag te zijn met onze partners uit Nederland, waar we onze inzet verdubbelen om veerkracht op te bouwen tegen deze nieuwe realiteit en prioriteit te geven aan de bescherming van onze meest kwetsbare gemeenschappen. We doen de meest agressieve druk op het klimaat die deze staat ooit heeft gezien, want wat we vandaag doen, zal generaties lang voelbaar zijn – en de impact zal zich tot ver buiten onze grenzen verspreiden.”

Eerste partner Jennifer Siebel Newsom: “De samenwerking tussen Californië en Nederland komt op een kritiek moment voor ons als wereldwijde gemeenschap. We zijn misschien niet in staat om alle schade ongedaan te maken die onze planeet is aangedaan, maar we kunnen in de toekomst betere, klimaatvriendelijke beslissingen nemen. Dat is waar deze MOU met Nederland over gaat, en we hopen dat het ook als model zal dienen, om aan te tonen dat als het gaat om de bescherming van onze gemeenschappen, onze planeet en onze toekomst, geen enkele staat of natie kan of mag leiden in een silo. Samen staan ​​we sterker.”

READ  Beste Nederlandse oven voor het maken van brood - WCIA.com