september 17, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse chauffeurs plannen grootschalige rechtszaak tegen Renault wegens fraude met dieselemissies

Nederlandse chauffeurs plannen grootschalige rechtszaak tegen Renault wegens fraude met dieselemissies

Autogroep Renault wordt in Nederland voor de rechter gedaagd vanwege een nieuwe massaclaim in verband met het dieselemissieschandaal. Volgens de stichting Emission Claim manipuleerde het Franse bedrijf jarenlang de resultaten van de uitstoot van dieselvoertuigen, waardoor de voertuigen tot zestien keer de wettelijk toegestane hoeveelheid schadelijk stikstofoxide uitstoten.

Het gaat om zo’n 300.000 auto’s die tussen 2009 en 2019 zijn gemaakt. Emission Claim wil dat bestuurders van de in Nederland geregistreerde dieselvoertuigen contact met hen opnemen om deel te nemen aan de rechtszaak. Emission Claim streeft ernaar om zo’n 20 procent van de aankoopprijs voor hen terug te vorderen, wat betekent dat de claim boven de 3 miljard euro zou kunnen uitkomen, aldus een woordvoerder van de organisatie na een eerste berekening.

Volgens de stichting is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen zich melden. “Zodat we met zoveel mogelijk aangesloten slachtoffers voor de rechtbank in Amsterdam staan ​​voor de komende rechtszaak op 8 december”, luidt een verklaring.

De zaak wordt gefinancierd door de Amerikaanse class action-advocaat Steve Berman, die al grote schikkingen heeft getroffen in de Verenigde Staten, onder meer in zaken over het dieselschandaal tegen zowel Volkswagen als Mercedes. Naast de zaak tegen Renault financiert hij ook dieselmassaclaimzaken tegen Mercedes en Stellantis, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel.

Het is niet de eerste zaak tegen Renault in Nederland. Eerder spande de stichting Car Claim ook al een grote massaclaim aan tegen Renault en haar dochteronderneming Dacia vanwege het dieselschandaal. Toen die claim in november vorig jaar bekend werd gemaakt, werd er verwezen naar een claimbedrag van rond de 1 miljard euro. Samen met de Consumentenbond voert Car Claim procedures tegen meerdere autofabrikanten.

READ  Nederlandse gasreserve nu op 90% van capaciteit, ruim boven EU-doel van 80%

Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Dat conglomeraat gaf toen toe op grote schaal emissietests te hebben gemanipuleerd met software die vals speelde door dieselauto’s schoner te laten lijken dan ze in werkelijkheid waren. Later werd duidelijk dat dergelijke software ook bij andere autobedrijven werd gebruikt.

Renault ontkent dat het software in zijn auto’s heeft gebruikt om testen te sjoemelen, aldus het bedrijf in een reactie. Volgens het bedrijf voldoen alle voertuigen aan de regelgeving van de landen waar ze worden verkocht.