april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bevrijding geëerd in Grande Prairie

Onder een volle maan glinsterde op vrijdag kaarslicht over een met sneeuw bedekte tuin; het was ter ere van de Nederlandse bevrijding aan het einde van de tweede wereldoorlog.

De Veterans Memorial Gardens and Interpretive Centre waren gastheer van de wake bij kaarslicht tijdens het inaugurele Honoring the Dutch Liberation-evenement.

“De mensen in Nederland waren zo opgewonden en zo blij en zo dankbaar voor de Canadezen dat de kinderen van Nederland elke kerstavond een wake begonnen waar ze kleine kaarsjes aanstaken, wat warme chocolademelk dronken, een gebed opzegden en gewoon alle Canadese soldaten die hen hielpen om hun vrijheden te krijgen”, zegt Marie Renee Charbonneau, projectleider van Veterans Memorial Garden en organisator van evenementen.

Ze hoopt dat ze in Grande Prairie de traditie kan vestigen om degenen die in vorige oorlogen hebben gevochten te herdenken en hen te eren op kerstavond, zoals de kinderen in Nederland.

De traditie is afkomstig van de Canadese oorlogsbegraafplaats Holten in Nederland, waar elke kerstavond kaarsen worden achtergelaten bij Canadese graven.

Op de begraafplaats liggen meer dan 1.300 Canadese soldaten begraven.

Geallieerden bevrijdden Nederland in september 1944 na bijna vier jaar Duitse bezetting.

“De overgrote meerderheid van degenen die begraven liggen op de Canadese oorlogsbegraafplaats Holten stierven tijdens de laatste fase van de oorlog in Nederland, tijdens de opmars van het Canadese 2e Korps naar Noord-Duitsland en over de Eems in april en de eerste dagen van mei 1945.” zegt Veterans Affairs Canada.

Het evenement in Grande Prairie was oorspronkelijk gepland voor kerstavond (24 december), maar werd uitgesteld tot Oekraïense kerstavond (6 januari) vanwege hevige sneeuwval waardoor de tuinen ontoegankelijk waren.

READ  Tien Nederlandse superchargers maken nu plaatsing van niet-Tesla-voertuigen mogelijk

Charbonneau plaatste kaarsen langs een besneeuwde tuin; komend voorjaar staat het vol met tulpen die de bevrijding symboliseren.

“Wat onze soldaten voor het Nederlandse volk betekenden, zou elke Canadees moeten helpen herinneren wat onze soldaten voor ons zouden moeten betekenen”, zei ze.

Ze merkte op dat de kinderen die de kaarsen plaatsen bij de Canadese graven in Holten nog nooit oorlog hebben meegemaakt, maar toch het belang begrijpen van de rol van Canada bij de bevrijding van hun land.

“Alle generatiedingen zijn erg belangrijk om te vieren, te onthouden, en hopelijk kunnen we hier een beetje een nieuwe traditie beginnen.”

Jesse Boily, verslaggever van het lokale journalistieke initiatief, Town & Country News