juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bedrijven hebben moeite om de loonstijgingen bij te houden, zeggen werkgevers

Volgens werkgeversorganisaties hebben Nederlandse bedrijven moeite om de loonstijgingen bij te houden AWVN. Bedrijven worden gedwongen te buigen voor de eisen van vakbonden omdat ze aantrekkelijk willen blijven op een krappe arbeidsmarkt, maar dat gaat ten koste van winsten en investeringen. Werkgevers willen zich meer richten op het verhogen van de productiviteit om verdere prijsstijgingen en inflatie te voorkomen, aldus AWVN.

“Vakbonden willen nog steeds de koopkracht verbeteren, maar er is onvoldoende aandacht besteed aan de draagkracht van bedrijven en sectoren”, zei Raymond Putz van AWVN in een tussentijdse beoordeling van de tot nu toe dit jaar gesloten cao’s.

De gemiddelde loonstijging op contracten in de eerste helft van het jaar bedroeg 5,7 procent. Dat is lager dan de 7,1 procent van vorig jaar, maar nog steeds hoger, aldus AWVN. “Dit zet de winsten en de investeringscapaciteit onder druk, en op de lange termijn wordt de betaalbaarheid van de lonen een probleem. De enige manier om meer rendement te behalen is door de prijzen te verhogen.

Werkgevers moeten zich meer richten op het verbeteren van de productiviteit. Sommigen willen de lonen koppelen aan bedrijfsdoelstellingen in collectieve arbeidsovereenkomsten. Als de omzet bijvoorbeeld naar een bepaald niveau stijgt, krijgen werknemers een bepaalde verhoging.

Butts merkte ook op dat vakbonden nog steeds pleiten voor loonsverhogingen in veel collectieve overeenkomsten waarbij werknemers in lagere loonschalen meer ontvangen dan werknemers in hogere loonschalen. Hij maakt zich hier zorgen over. “Dit brengt de loonschalen dichter bij elkaar. Dit betekent dat junioren hetzelfde worden betaald als senioren, of dat werknemers hetzelfde worden betaald als hun managers. Het resultaat is dat werknemers minder prikkels hebben om promotie te maken en dat de loonschalen uit balans raken.

READ  De Nederlanders geven toe dat hij zich kwaad maakte in de concurrentiestrijd met het Romeinse Rijk