december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse baas Parsons invloedrijk in beslissing om van loyaliteit te veranderen, zegt middenvelder Egurrola

Voormalig Everton-middenvelder Damaris Egurrola zag met haar familie de UEFA Women’s EURO 2017 van Nederland winnen in De Grolsch Veste en zag de Nederlandse straten een stroom van oranje worden.

Destijds bereidde ze zich echter voor op haar eigen toernooi in verschillende kleuren. Haar EK-ervaring strekt zich uit tot haar overwinning onder de 19 EURO in hetzelfde jaar met Spanje, het land van haar Baskische vader. Nu ze 22 is, gaat ze naar haar eerste grote seniorentoernooi in Oranje van Nederland nadat ze eerder dit jaar van loyaliteit was veranderd via haar Nederlandse moeder.

“Toen ik de beslissing had genomen, was ik gefocust om naar het EK te komen”, zei ze, met een accent dat nog steeds doorspekt was met het Spaans. “Ik ben echt blij om hier te zijn.

“Ik heb de (2017) vieringen gezien. Ik heb er altijd over gepraat alsof ik erbij was, ik steunde toen nog, maar nu maak ik deel uit van deze groep, wat geweldig is.

“Het is mijn eerste ervaring met de Nederlandse fans, maar ik kijk naar ze op tv en de spelers praten er altijd over. Ik kan niet wachten om de straten oranje te zien kleuren.”

De overgang van Nederland van de Europese overwinning van vijf jaar geleden naar nu is niet gemakkelijk geweest; Door het vertrek van Sarina Wiegman naar de baan in Engeland wendde de Nederlandse zich uiteindelijk tot de 35-jarige Engelsman Mark Parsons. Met de ontwikkeling van de Barclays Women’s Super League en de opkomst van onder andere FC Barcelona, ​​zijn de Nederlanders misschien achterop geraakt als favoriet voor de competitie op Engeland, Spanje en de tegenstander van de openingswedstrijd van zaterdag, Zweden.

READ  Nederlanders hebben oudejaarscrackers verboden te midden van opkomende epidemieën

Egurrola, getipt om een ​​Nederlandse rijzende ster te zijn, bracht een korte vier maanden door bij Everton voordat hij vorig seizoen doorbrak bij het Lyon-team met 14 optredens in de Franse topklasse. Ze nam haar beslissing om op internationaal niveau van loyaliteit te veranderen nadat ze grotendeels werd beïnvloed door bondscoach Mark Parsons, die bekend staat als buitengewoon knap en in constante communicatie met zijn spelers.

“Hij keek hoe ik in het team kon passen”, zei ze. “Hij concentreerde zich op hoe ik mezelf kon zijn en ik wilde dat vertrouwen van iemand. Op dat moment had ik iemand nodig die me echt wilde hebben, en de Nederlandse Bond drong aan om me hier te krijgen.”

Egurrola voegt zich bij zeven andere spelers in de ploeg met minder dan 10 interland-optredens bij senioren, echter vergezeld van vier hoofdrolspelers met meer dan 100 interlands, waaronder Lyon-teamgenoot Daniëlle van de Donk.

“Het was heel gemakkelijk om in deze groep te komen, ik ben erg dankbaar voor het welkom van de meisjes”, vervolgde ze. “Het is moeilijk voor iemand die nieuw is om in de groep te komen, en ik spreek de taal niet, maar ze zijn makkelijk in de omgang.

“Ik zal mezelf zijn, mijn tempo in het spel brengen, de bal houden, in kleine ruimtes en in lange ballen.

“Ik heb de juiste beslissingen genomen (voor club en land). Ik heb nergens spijt van en dat is het belangrijkste. Ik ben gelukkig.”

De wedstrijd van zaterdag zal het begin zijn van een test van Parsons’ grotendeels onervaren team, dat met 5-1 verloor van Engeland en Finland enigszins onovertuigend versloeg in de onmiddellijke opwarmwedstrijden voorafgaand aan het toernooi. Zweden legde een stevige test af, stond op de tweede plaats in de wereld en kon bogen op een met sterren bezaaide ploeg.

READ  Nederlandse lopers kijken uit naar weer een groot seizoen Pella

“Het is goed om het toernooi met een grote wedstrijd te beginnen”, zei ze. “De eerste wedstrijd kunnen we ook zien hoe het toernooi verloopt. We zijn er klaar voor.

“Zweden is een goed team, veel talent en fysiek. Engeland is waarschijnlijk ook favoriet bij het thuispubliek; het zal moeilijk worden om te verslaan, maar op het EK heeft iedereen zijn kansen.”

De openingswedstrijd van Nederland tegen Zweden begint morgenavond om 20.00 uur.

Door Juliet Nottingham