juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders willen vluchtelingen huisvesten op cruiseschepen die als ‘absurd’ en illegaal worden bestempeld  vluchtelingen

Nederlanders willen vluchtelingen huisvesten op cruiseschepen die als ‘absurd’ en illegaal worden bestempeld vluchtelingen

Plannen om vluchtelingen die in Nederland aankomen op cruiseschepen te huisvesten, zijn beschreven als “absurd” en illegaal, zoals de Nederlandse regering haar oplossing voor overbevolkte asielcentra uiteenzette.

Drie grote schepen zijn al in de vaart genomen en één zal voor anker gaan in Velsen, bij IJmuiden in Noord-Holland, hoewel ministers moeite hebben om meer havens te vinden.

Ambtenaren onderzoeken ook hoe ze vluchtelingen vrij verkeer op en van de schepen kunnen toestaan ​​om te voorkomen dat degenen aan boord illegaal door de staat worden vastgehouden.

De verhuizing zou noodzakelijk zijn vanwege het gebrek aan ruimte in vluchtelingencentra in het licht van het grote aantal Oekraïners dat op de vlucht is voor de oorlog van Vladimir Poetin.

Volgens plannen die eerder deze week door het Nederlandse kabinet zijn overeengekomen, kunnen vanaf september zo’n 3.000 vluchtelingen op de cruiseschepen worden gehuisvest.

Vluchtelingen hebben vanwege ruimtegebrek op het gras moeten slapen buiten een vluchtelingencentrum in het Noord-Nederlandse dorpje Ter Apel, een situatie die volgens de regering pas over veertien dagen zal worden opgelost.

De regering heeft NGO’s verder woedend gemaakt door te suggereren dat mensen uit Oekraïne niet op de schepen zullen worden gezet, in tegenstelling tot vluchtelingen van elders.

VluchtelingenWerk noemde het idee om asielzoekers op schepen te plaatsen ‘absurd’.

Meld u aan voor First Edition, onze gratis dagelijkse nieuwsbrief – elke doordeweekse ochtend om 7.00 uur BST

Een woordvoerder zegt: “De opvang van asielzoekers is nu ver beneden de maat. Een cruiseschip als tijdelijke maatregel is al een stuk beter dan een gemiddelde crisisopvang. Maar het is een ander verhaal als je ze op zee laat ronddrijven.

“Je hebt geen onderzoek nodig om te denken dat je dat niet kunt doen met mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Vluchtelingen opvang je als samenleving en niet vanop afstand op zee.”

De vluchtelingenafdeling van de VN, de UNHCR Nederland, noemde de stap “ongewenst”. “Bestaande trauma’s als gevolg van de gevaarlijke vlucht kunnen voor sommigen weer de kop opsteken.”

Sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari zijn ongeveer 60.000 Oekraïners in Nederland aangekomen.

Twee jaar geleden overwoog het ministerie van Binnenlandse Zaken in het VK om vluchtelingen te huisvesten in niet meer gebruikte veerboten die voor de kust waren afgemeerd, maar de financiële kosten bleken te hoog.

READ  LEMS patiëntrapportgegevens vinden betrouwbare, Nederlandse dossieranalyse