January 16, 2021

Nederlanders lanceert COVID-19-vaccin; Het laatste EU-land dat dit doet

Den Haag, Nederland (AB) – Bijna twee weken na andere EU-landen lanceerde Nederland woensdag zijn Govt-19-vaccinatieprogramma, waarbij verpleeghuispersoneel en eerstelijnsmedewerkers in ziekenhuizen voor het eerst werden doodgeschoten.

Sanna Elkathri, verpleegster in een verpleeghuis voor dementiepatiënten, ontving het Pfizer-Bioendech-vaccin voor het eerst in een massavaccinatiecentrum 120 mijl (120 mijl) ten zuidoosten van de hoofdstad, Amsterdam.

“Dit is een heel belangrijk moment voor mij als persoon werkzaam in de defensiesector. U wilt zich ervan bewust zijn dat uw klanten veilig zijn, ”zei Elgadri. “Het is niet mogelijk zonder vaccin, maar ik kan het nu doen.”

De Nederlandse regering is zwaar bekritiseerd Voor laat begin van vaccinatie. In een debat met premier Mark Rutte op dinsdag concentreerden wetgevers zich op het gebruiksvriendelijke vaccin van de Universiteit van Oxford en AstraZeneca, dat nog niet is goedgekeurd voor gebruik in de EU, maar op het Pfizer-BioTech-vaccin.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jong zei niets over wat hij bekritiseerde, omdat Elkadri sprak voordat hij het eerste schot van de linkermouw van zijn paarse verpleegstersuniform ontving. In plaats daarvan keek hij naar de toekomst voor controle over het virus.

“Eindelijk, na 10 maanden crisis, beginnen we vandaag deze crisis te beëindigen”, zei De Jong. Maar hij waarschuwde: ‘Het zal even duren voordat al het lijden achter ons is. “

Het Pfizer-Bioendech-vaccin vereist intensieve koude opslag vóór gebruik, het enige schot dat ooit is goedgekeurd door de European Pharmaceuticals Association. Woensdag kwam het bureau op het idee om een ​​ander coronavirusvaccin goed te keuren.

“Ik ben erg teleurgesteld dat we twee weken achterlopen op andere landen”, zei Rudd tegen het Nederlandse parlement.

READ  Nieuwe Govt-19-stam in India: het verbod op vluchten vanuit het VK is verlengd tot 7 januari

De volksgezondheidsorganisatie van het land zei dat ongeveer 300.000 zorgverleners en ziekenhuispersoneel aan de top stonden. Nog twee grootschalige vaccinatiecentra gaan vrijdag open, en tegen het einde van volgende week zullen er 25 in het hele land worden geopend, aldus het bedrijf.

Gezondheidsfunctionarissen zijn van plan om in de week van 18 januari maximaal 66.000 onderhoudsmedewerkers te vaccineren.

In een tweet bedankte de Nederlandse koning Willem-Alexander de lancering van het vaccin als “een keerpunt dat hoop geeft een uitweg uit deze crisis te vinden”.

Nederland bevindt zich midden in een vijf weken durende ernstige uitsluiting, aangezien het aantal infecties in het hele land stijgt. In de afgelopen dagen zijn de infectiepercentages gedaald, maar de openbare gezondheidsdienst van het land zei dinsdag dat vergrendeling nog geen duidelijk effect heeft gehad op de infectiecijfers.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland bijna 12.000 mensen overleden aan COVID-19, hoewel het werkelijke aantal hoog is omdat niet iedereen die aan symptomen overlijdt, is getest.

Het eerste vaccin dat live op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, werd verwelkomd door Andrei Rowd, voorzitter van de overkoepelende organisatie van lokale gezondheidsfunctionarissen.

“Dit is een code van honderdduizenden – miljoenen – vaccins die de komende maanden in Nederland zullen worden toegediend”, zei hij.

__

Volg AP-infectie:

https://apnews.com/hub/coronavirus-pandemic

https://apnews.com/hub/coronavirus-vaccine

https://apnews.com/UnderstandingtheOutbreak