april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders bouwen windparken Noordzee uit, testen drijvende zonnepanelen, Energienieuws, ET EnergyWorld

Windturbines van Vattenfall worden gezien op de Noordzee in Scheveningen, Nederland 25 augustus 2022. REUTERS/Piroschka van de Wouw

SCHEVENINGEN, Nederland: Windturbines, drijvende zonnepanelen en groene waterstof op zee behoren tot de projecten die voor de Nederlandse kust in aanbouw zijn, aangezien een land dat bekend staat om zijn watertechnische bekwaamheid zijn infrastructuur voor hernieuwbare energie uitbouwt.

Tijdens een rondleiding langs de Noordzeefaciliteiten op 8 aug. 25 toonden bedrijven en Nederlandse nutsbedrijven belangrijke projecten.

Op Hollandse Kust Zuid, een windpark van 1,5 gigawatt (GW) dat volgend jaar wordt opgeleverd, produceren tien van de 140 turbines nu al elektriciteit. Het Zweedse Vattenfall haalde de krantenkoppen toen het de concessie won om de boerderij in 2018 te bouwen zonder overheidssubsidie.

Elektriciteit van het park wordt omgezet naar een hogere spanning en naar de wal gestuurd vanaf een station dat in juli is opgeleverd door de Nederlandse netbeheerder TenneT.

“Dat is een platform van 700 MW”, zegt TenneT-topman Manon van Beek, wijzend naar het HKZ-station “Alpha”. Tientallen zoals het zijn in aanbouw. “Alleen hier in Nederland gaan we voor 2030 meer dan 20 Gigawatt (aan windenergie) aansluiten”, zei ze.

Andere projecten zijn onder meer “Oceans of Energy” – een cluster van drijvende zonnepanelen van 1 megawatt (MW).

CEO Allard van Hoeken zei dat het ontwerp “niet zo ver” van economisch haalbaar is, dankzij de dalende kosten van zonnepanelen. Hij heeft plannen om vervolgens projecten van 3 MW en 50 MW te bouwen.

Donderdag waren de panelen gedeeltelijk bedekt door een zwerm meeuwen, maar Van Hoeken zei welkom te zijn. “Zodra er golven komen, zullen de vogels vertrekken”, zei hij.

READ  Nederlands overheidsbeleid moet veranderen, zeggen burgemeesters in hulproep

Bij het nabijgelegen “PosHYdon”-project bereidt Neptune Energy zich voor om elektriciteit om te zetten in waterstof en via bestaande aardgaspijpleidingen naar de wal te sturen.

Hoewel dat proces momenteel oneconomisch is, geloven ingenieurs dat elektriciteit op de lange termijn goedkoop zal zijn, en het kan zinvol zijn om een ​​deel om te zetten in waterstof voor gebruik in transport of staalproductie.