January 16, 2021

Moeder, drie jonge kinderen dood aangetroffen in huis in Melbourne; Man belangrijk na haaienaanval in Perth; House stemt om Trump voor de tweede keer de schuld te geven

Staatsmedia in China hebben bevestigd dat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie in China zijn aangekomen voor een langverwacht onderzoek naar de oorsprong van de coronavirusinfectie.

Een wereldwijd team van onderzoekers landde vandaag in Wuhan, waar COVID-19 voor het eerst werd ontdekt eind 2019.

Het 10-koppige panel werd maanden na een diplomatieke strijd door de regering van president Xi Jinping goedgekeurd, wat leidde tot een buitengewone publieke verontwaardiging van het hoofd van de WHO.

Wetenschappers vermoeden dat het virus, dat sinds eind 2019 1,9 miljoen mensen heeft gedood, op mensen kan zijn overgedragen door vleermuizen of andere dieren, meestal in het zuidwesten van China.

De regerende Communistische Partij beweert dat het virus uit het buitenland kwam en mogelijk in geïmporteerde zeevruchten zat, maar wetenschappers ontkennen het.

Het WHO-team bestaat uit virologen en andere experts uit de Verenigde Staten, Australië, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Nederland, Qatar en Vietnam.

Een woordvoerder van de regering zei deze week dat ze “van gedachten zouden wisselen” met Chinese wetenschappers, maar gaf geen enkele indicatie of ze bewijs zouden mogen verzamelen.

Volgens een bericht op het officiële Weibo-account van CGTN zullen ze twee weken lang isolatie- en keeluitstrijktesten en antilichaamtesten voor COVID-19 ondergaan.

Ze staan ​​op het punt om samen te werken met Chinese experts via videoconferenties terwijl ze in isolatie zijn.

Een mogelijkheid is dat het virus mogelijk is doorgegeven aan handelaren in Wuhan, een van de WHO-teamleden, door een natuurjager, Peter Dassak, een zoöloog bij het Amerikaanse team EcoHealth Alliance, vertelde de Associated Press in november.

READ  De Britse bevolking 'is mogelijk gekrompen tot 1,3 miljoen' tijdens epidemieën

Een bezoek van wetenschappers zal de oorsprong van het virus waarschijnlijk niet bevestigen; Het koppelen van het dierlijke reservoir aan de uitbarsting is meestal een holistische onderneming die vele jaren onderzoek zal vergen, inclusief diermonsters, genetische analyse en epidemiologische studies.