februari 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Miljoenen zien video van referendum over Rusland-referendum van Nederlandse strip om “door Nederland te worden geannexeerd”

De Nederlandse komiek Arjen Lubach ging viraal met een video waarin hij de stemming over het Rusland-referendum dat vrijdag begon, bekritiseerde, waarin werd opgeroepen tot de annexatie van vier bezette gebieden van Oekraïne. Lubach zei dat de Russische president Vladimir Poetin een referendum organiseerde in een land waar hij geen territoriale claim heeft, en als Poetin dat kan, dan kan Nederland hetzelfde doen in Rusland. “Onze koning Willem IV is ook jouw koning”, beweert de verteller in de Engels ondertitelde video, die de afgelopen anderhalve dag miljoenen keren is bekeken op verschillende platforms.

De video werd uitgezonden als onderdeel van De Avondshow met Arjen Lubach, die woensdagavond werd uitgezonden. Het werd geproduceerd kort nadat Poetin het referendum had aangekondigd over de banden van de bezette gebieden met Rusland. Volgens de strip kan Nederland net zo goed een referendum houden in Rusland over de connectie met Nederland vanwege de lange historische banden tussen beide landen.

“Onze koning Willem IV is ook uw koning. Want in 1816 trouwde Anna Pavolvna, de dochter van tsaar Paulus I, met Willem II, de voorvader van Willem IV. En ja, zijn Russisch is verschrikkelijk, maar zijn Nederlands ook, en dat gaat al jaren prima”, aldus de video.

Het bevat ook een foto van Poetin die een Heineken drinkt met koning Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen in 2014, en vermeldt dat de dochter van Poetin al jaren in Voorschoten woont. “En geloof me: je woont er niet voor de lol, maar wel voor je echte moederland.”

De video vervolgde: “En er is nog een voordeel: als je bij Nederland hoort, hoeven je zonen niet te sterven in een zinloze oorlog tegen Oekraïne.”

READ  Nederlandse bijen werden getraind om COVID-19-infecties op te sporen

Toen de verteller retorisch vroeg: “Wie wil er geen provincie van Nederland worden?” ze merkte op dat als Rusland de 13e Nederlandse provincie zou worden, mogelijke namen zouden kunnen zijn: “Rusburg, Rustrecht, Gooi-en Rusland, Oost-Holland, Frusia of Over-Russel.”

In 2017 ging Lubach ook viraal met twee video’s over internationale politiek – een met de titel America First, Netherlands Second over Donald Trump en een met de titel Nonsensical Rifle Addiction over de wapenwetten van de Verenigde Staten.