november 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Meisje met de parel’ weer te zien in Nederlands museum – Entertainment

Amusement


‘Meisje met de parel’ weer te zien in Nederlands museum

Den Haag (AFP) – Het meesterwerk van Johannes Vermeer “Meisje met de parel” was vrijdag weer te zien in een museum in Den Haag, een dag nadat het het doelwit was van klimaatactivisten.

Drie mannen zijn donderdag gearresteerd nadat ze zich tijdens de spitsuren in het Mauritshuis hadden vastgeplakt aan het beroemde schilderij van de Nederlandse meester uit 1665.

“We zijn blij te kunnen zeggen dat om 15.30 uur (1330 GMT) het Meisje met de parel door medewerkers van het Mauritshuis is teruggezet op haar rechtmatige plek in het Mauritshuis”, aldus het museum.

“We zijn ontzettend dankbaar dat Het Meisje onbeschadigd is gebleven en zo snel weer op haar vertrouwde plek is”, aldus museumdirecteur Martine Gosselink.

Het werk van Vermeer – dat de inspiratie vormde voor een bestsellerroman en een Hollywood-film – werd onderzocht in de conservatiestudio van het museum en onbeschadigd bevonden, voegde het museum eraan toe.

De klimaatactivisten, drie Belgen van in de veertig, werden kort na het incident gearresteerd, dat de bezoekers verbijsterde en het museumpersoneel dwong het gebied af te sluiten.

Op sociale media was te zien hoe een man een T-shirt met “Just Stop Oil” droeg en zijn hoofd aan het glas plakte dat het canvas beschermde, terwijl een ander zijn hand aan de muur plakte en een derde een blikje tomatensoep leegmaakte.

READ  Raphael Varane maakt gevoelens duidelijk over Erik ten Hag terwijl de Nederlandse coach zich voorbereidt op de overname van Ralf Rangnick bij Manchester United

De klimaatactivisten zeiden dat ze niet van plan waren het schilderij, dat Gosselink als zeer kwetsbaar omschreef, te beschadigen.

Just Stop Oil, dat dringend actie wil om de opwarming van de aarde te stoppen en de planeet onleefbaar te maken, legde op haar website uit dat het begon met het gebruik van schoktactieken gericht op iconische kunstwerken om mensen te laten nadenken over wat zij als kostbaar beschouwden en hoe ze het konden beschermen.

“Het maakt een gesprek mogelijk”, zei de coalitie van antifossiele brandstofgroepen.

“Er is een apocalyptische, klimaatgedreven hongersnood in Somalië, die me niet heeft gedwongen om iets te zeggen. Maar ik lucht nu mijn woede over een kunstwerk in een galerie. Klopt dit allemaal? waarde hier??”

De stunt in het Mauritshuis komt nadat activisten op 14 oktober soep gooiden naar Vincent van Goghs “Zonnebloemen” in de National Gallery in Londen en aardappelpuree smeerden over een schilderij van Claude Monet in Duitsland. Beide doeken waren beschermd door glas en waren onbeschadigd.

‘; var i = Math.floor(r_text.length * Math.random()); document.write(r_text[i]);